Explosie bij woning Rotterdam-West leidt tot doorbraak in onderzoek schietincidenten: man (21) en vrouw (20) aangehouden

UPDATEDe explosie van zondagnacht aan de Jagthuisstraat in Rotterdam-West heeft tot een doorbraak geleid in het onderzoek naar een reeks schietincidenten. Binnen enkele uren na de knal wist de politie twee Amsterdammers aan te houden. Mogelijk weten zij meer van de vijf Rotterdamse panden die de afgelopen weken onder vuur werden genomen.

Agenten hielden de twee - een 21-jarige man en een 20-jarige vrouw - vlak na de explosie aan in Amsterdam. De twintigers reden in de auto die een getuige uit Rotterdam had zien vertrekken. De explosie was de zesde in een reeks incidenten. De afgelopen twee weken werd volgens de politie vijfmaal op een Rotterdams pand geschoten. Telkens hadden de gedupeerden een Surinaamse achtergrond. Het doelwit van zondagnacht, een woning op de begane grond, werd een paar dagen geleden nog beschoten.

De politie noemt de arrestaties ‘een belangrijke stap in het onderzoek’. ,,Zij zitten nu vast vanwege hun betrokkenheid bij de reeks geweldsincidenten van afgelopen week. De verdachten worden gehoord. Omdat ze in beperkingen zitten, mogen ze alleen contact hebben met hun advocaat.” Op de aanhoudingen volgden vandaag nog twee huiszoekingen in Amsterdam.

Sinds vrijdag doet een groot opsporingsteam onderzoek naar de misdrijven. De aanhoudingen van vandaag zijn, voor zover bekend, de eerste aanhoudingen sinds de reeks incidenten begon. ,,We maken ons zorgen over dit fenomeen en geven vol gas om te zorgen dat het stopt”, belooft eenheidschef Fred Westerbeke.

Lieve mensen

De ontploffing aan de Jagthuisstraat vond in de nacht van zondag op maandag rond 02.30 uur plaats in de portiek, net naast een van de drie ramen die afgelopen woensdagnacht beschoten zijn. Het gaat volgens omwonenden om het raam dat hoort bij de slaapkamer van de bewoners: een echtpaar van middelbare leeftijd. Twee lieve mensen, zo klinkt het. Getuigen zagen een witte auto wegrijden. 

Buren spreken van een ‘ongelofelijk harde knal’. Het is nog onduidelijk wat voor explosief gebruikt is. De hulpdiensten doen daar nu onderzoek naar. Vast staat dat het explosief van buiten kwam. Het is naar binnen geworpen, dan wel voor de deur van de portiek gelegd.

Tekst gaat verder onder de video.

Een bewoner van de Beukelsdijk heeft het over een ‘insane harde knal’. ,,Echt een bom.” Op het moment van de explosie dronk hij een biertje. Na het horen van de klap snelde hij zich naar het raam. Hij zag een witte auto staan. ,,Iemand kwam aanlopen en gooide een tas naar binnen. Toen die persoon ook in de auto zat, reed-ie weg. Het ging heel snel.”

Quote

Iemand kwam aanlopen en gooide een tas de auto in

Buurtbewoner

Buren mochten rond 05.00 uur hun huizen weer in. Omwille van de veiligheid moesten zij urenlang buiten blijven staan. Niemand raakte gewond. De schade aan de portiek en de eerder beschoten woning is aanzienlijk. De stoep ligt bezaaid met glas van het weggeblazen raam.

Tekst gaat verder onder de foto.

.
Volledig scherm
. © MediaTV

Schutter

In de nacht van woensdag op donderdag nam een schutter de woning nog onder vuur. In drie ramen waren zes kogelinslagen te tellen. Buren hebben de bewoners na die tijd niet meer gezien. Hun woning was op last van burgemeester Ahmed Aboutaleb gesloten. Een buurman: ,,Dat moeten de daders geweten hebben. Dit was pure intimidatie.’’

Hij is geschrokken en vindt dat de politie te weinig informatie naar buiten brengt. ,,We hebben de wijkagent niet eens gezien. We willen op de hoogte gehouden worden. Dit is eng. Ik heb een kindje.”

De politie maakte vanmiddag bekend extra te surveilleren in de wijk. Ook zegt zij mobiele camera’s te plaatsen. Dit tot tevredenheid van de VVD. Die partij stelde vanmiddag direct schriftelijke vragen, waarin zij pleitte voor de terugkeer van cameratoezicht. Volgens de liberalen hangt in de wijk meer gespuis rond sinds de camera’s de afgelopen maanden zijn verplaatst naar andere delen van Rotterdam.

Surinaamse achtergrond

Exact een week vóór de beschieting van afgelopen woensdagnacht nam een onbekende een woning in de Potgietersstraat, 2 kilometer verderop, onder vuur. Hetzelfde gebeurde vorige week zaterdag met een pakketwinkel aan de Mathenesserdijk. De eigenaar van die zaak is tevens de bewoner van de beschoten woning aan de Potgietersstraat.

Begin vorige week was een Surinaams eethuis in Kralingen aan de beurt. Daar trof de politie zeven kogelgaten in de voordeur aan. De afgelopen tijd werd ook een pand aan de Van Galenstraat getroffen.

De brandweer is met groot materieel uitgerukt naar de Jagthuisstraat in Rotterdam-West.
Volledig scherm
De brandweer is met groot materieel uitgerukt naar de Jagthuisstraat in Rotterdam-West. © MediaTV
.
Volledig scherm
. © MediaTV

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam