Volledig scherm
Hulpdiensten waren na het uitbreken van de brand snel ter plekke. © Gino Press

'Explosie in Markthal is gevolg van brandstichting'

De Rotterdamse politie gaat ervan uit dat de explosie dinsdagavond in de Markthal is veroorzaakt door brandstichting. Daardoor raakte de kraam van het bedrijf Tropicahal flink beschadigd. ,,We hopen snel te weten wie dit heeft gedaan en waarom,'' zegt een woordvoerster.

Volledig scherm
Het brandje woedde in de kraam van groente- en fruitaabieder Tropicahal.

Rechercheurs hebben gisteren urenlang onderzoek gedaan in de betreffende unit. Daarbij werd meteen al uitgesloten dat het om een gasexplosie of kortsluiting ging. Wél werden er sporen gevonden die door specialisten nader zijn bekeken. Dat leidt nu tot de conclusie dat iemand het vuur moedwillig heeft aangestoken, met alle gevolgen van dien.

De politie neemt deze zaak uiterst serieus: ,,We zullen er alles aan doen om de daders op te sporen en hen op te pakken.''

Bewakingscamera's
Het incident is vastgelegd met de bewakingscamera's van de Markthal. Daarop is te zien hoe de kraam om 8 uur werd afgesloten. Rond half 9 volgde de ontploffing, waarbij de zware afdekzeilen aan de zijkant van de kraam door de luchtdrukverplaatsing werden opgetild. Daarna ontstond brand en was een forse rookontwikkeling te zien.

In de Markthal deden gisteren al geruchten over brandstichting de ronde. Volgens directeur Maarten van Lier van de Markthal is de unit inmiddels vrijgegeven en kan het interieur worden schoongemaakt. ,,Ik denk dat deze kraam nog wel een paar dagen dicht blijft,'' zegt hij.

Kwade opzet
De politie wil niet zeggen wat precies op kwade opzet wijst. ,,We hebben veel getuigen gehoord, onder wie de eigenaren en mensen van de Markthal. Er is sporenonderzoek gedaan en we hebben de beelden bekeken. Waarom we aan brandstichting denken, is iets waarmee we de verdachte willen confronteren.''

In samenwerking met indebuurt Rotterdam