Volledig scherm
PREMIUM
Antoinette Brandenburg (links) en Trudy Schipper organiseerden de Salon des Refusés. In Rotterdam zijn 29 werken te zien. © Sanne Donders

Expositie vol geweigerde werken ‘Lang leve Rembrandt’ alsnog te zien in Rotterdam

Het 'Rijks' haalden ze niet, maar de kunstenaars van Salon des Refusés laten zich daardoor niet uit het veld slaan. Geheel in de geest van hun beroemde voorgangers wijken zij uit naar een plek waar ze wel welkom zijn. In het Entropotgebouw in Rotterdam tonen ze alsnog hun 29 'Rembrandtwerken'.

Volledig scherm
Fotograaf Ton van der Pal uit Amersfoort meldt zich met een foto van een club van vier kunstfotografen en een fotomodel. Hij verwijst naar Rembrandts De staalmeesters. © ton van der pal

Het is de droom van iedere kunstenaar, een keer je werk tentoonstellen in het Rijksmuseum. In het Rembrandt-jaar 2019 hadden kunstenaars die kans. Als ze een kunstwerk maakten geïnspireerd op de werken van Rembrandt, konden ze een plek winnen op de tentoonstelling Lang leve Rembrandt. Het Rijksmuseum werd overspoeld met inzendingen. Ruim achtduizend volwassenen en kinderen van over de hele wereld stuurden werk in. Veel kunstenaars kregen een afwijzing, 700 werken kwamen door de selectie. 

Kunstenares Antoinette M.H. Brandenburg (60) uit Rotterdam is flink teleurgesteld als ze een afwijzing krijgt. Bij het maken van haar olieverfschilderij Lezende Oudere Vrouw, dacht ze aan het schilderij Lezende Oude Vrouw van Rembrandt. Ze portretteerde haar vrouw Trudy Schipper (67) die leest van een iPad en was zeer te spreken over het werk.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam