Volledig scherm
De daken van verschillende woningen aan de Insulindesingel in Vlaardingen staan in brand. © MediaTV

Extra bluswagens in nieuwjaarsnacht maar brandweer kan ‘desondanks de veiligheid niet waarborgen’

De politie, brandweer en ambulancedienst zetten in de nieuwjaarsnacht meer mensen in dan vorig jaar. ,,Als de trend van meer incidenten en branden doorzet, kan ik desondanks de veiligheid niet waarborgen’’, zegt Arjen Littooij, directeur van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond.

Het probleem voor Littooij: Er zijn niet genoeg bluswagens om álle branden te blussen. Verleden jaar kwamen er de eerste drie uur van het nieuwe jaar elke minuut drie meldingen binnen. Vijf gebouwbranden, van woning tot schuurtje, stonden in de wacht omdat er simpelweg geen brandweerwagen meer was om die kant op te sturen. Door een grote brand in Vlaardingen en brandjes in Rotterdam zat Schiedam zonder brandweer. Het gevolg: Drie keer zoveel schade.

Alles op straat

Bij de brandweer wordt dit jaar ‘alles wat kan rijden’ de straat op gestuurd. Ook de blusvoertuigen die gewoonlijk alleen voor opleidingen worden gebruikt. Zij staan niet alleen in de kazerne, maar worden ook op drie plekken in de regio gezet om een goede dekking te hebben. Één tussen Vlaardingen en Schiedam, één in Rotterdam-West en één op Rotterdam-Zuid. 

Quote

We staan extra op scherp vanwege de onrust in Den Haag

Arjen Littooij

,,Ondanks dat we alles inzetten wat we hebben, kan ik de veiligheid niet waarborgen’’, zegt Littooij, groot pleitbezorger van een vuurwerkverbod ,,Als het goed weer is, is de kans op veel incidenten weer groot. We moeten hopen dat het regent. Maar hoe erg is het, als regen ons laatste redmiddel is.’’

Brandstichting

De branden ontstaan door vuurpijlen maar ook door brandstichting. De brandweer maar ook de politie houden rekening met de onrust in Den Haag, waar de vreugdevuren zijn verboden. ,,We staan daarom extra op scherp. De reeks nachtelijke containerbandjes in Vlaardingen onlangs was minstens opmerkelijk’’, zegt Littooij.

Naast de extra bluswagens staan er ook meer ambulances paraat. Van de Veiligheidsregio zijn er meer dan 500 mensen aan het werk. ,,We hebben op de meldkamer de maximale bezetting om zoveel mogelijk telefoontjes aan te nemen.’’

Meer politie

Het is de eerste keer dat er drie vuurwerkshows in de regio zijn. Dit zorgt ervoor dat de hulpdiensten nieuwe draaiboeken moeten maken. De politie, die ook meer mensen op straat heeft dan vorig jaar, zet flexibele Mobiele Eenheid in. ,,Dat betekent dat we sneller op meer plekken tegelijk kunnen zijn’’, aldus Karin Krukkert, plaatsvervangend politiechef Rotterdam deze week in een bijeenkomst met alle regioburgemeesters. 

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam