Volledig scherm
Jannie Pols met wethouder Joost Eerdmans. © Sanne Donders

Extra ogen en oren met toezichtpost

In wijken die met overlast of problemen met veiligheid kampen, zet Rotterdam deze zomer een mobiele toezichtpost in. Gemeentelijke handhavers en de politie werken er samen.

Quote

Het helpt meteen

Jannie Pols

Vrijdag staat de post - een vrachtwagentje met een cabine met wat bureaustoelen en een keukentje erin - in de Heer Daniëlstraat in Bloemhof. ,,Het helpt meteen", zegt buurtbewoonster Jannie Pols. ,,Hij staat hier nu voor de tweede dag. Zodra de hangjongeren die kar zien, zijn ze vertrokken. Toen die gisteravond wegreed, zaten ze er na tien minuten weer."

In de wagen zitten gemeentelijke handhavers, de politie komt er af en toe buurten. ,,De meeste meldingen gaan over vuil", vertelt wijkhandhaver Denise van Dulst. ,,En over te snel rijden, overlast van drugs, geluidsoverlast of hangjongeren. Gisteren was de wijkagent de hele middag aanwezig. Mensen zijn er blij mee."

Uit een eerste inventarisatie van de post in de Tarwewijk en Vree-wijk blijkt dat mensen zich niet veilig voelen op straat door groepen hangende mannen, intimidatie, dealers en mensen die blowen of drinken op straat. Wijkbewoners storen zich ook aan vuil op straat en aan gebrekkig onderhoud, zoals kapotte straatverlichting.

Opmerkelijk is dat veel mensen niet openlijk durven te praten met de handhavers en de agenten in de toezichtpost. Ze zijn bang voor represailles als ze gezien worden. Ze willen niet als verklikker te boek staan. De mensen op de post kunnen in zo'n geval later terugbellen.

Enthousiast
,,Dichterbij kom je niet", zegt wethouder Joost Eerdmans (Leefbaar) die even komt kijken. ,,Ik geloof heel erg in 'flying squads'. Door deze mobiele toezichtpost zien we de problemen beter en kunnen mensen ons goed vinden. We moeten een beetje kracht uitstralen. Wij zijn de baas in de wijk, dit is onze leefomgeving. We zijn blij dat bewoners enthousiast zijn."
Voorlopig is er nog maar één wagen beschikbaar voor heel Rotterdam. Eerdmans: ,,Maar ik vermoed wel dat we dit gaan uitbreiden."