Volledig scherm
De boulevard in Nesselande. © Jan de Groen

Extra terrassen bij strand in Nesselande

De gemeente Rotterdam staat meer horeca toe in de wijk Nesselande. Volgens de jongste plannen voor het gebied Prins Alexander mag er een ondernemer bij komen en kunnen twee bedrijven hun terras uitbreiden. Over twee jaar wordt opnieuw naar de horeca gekeken.

De Rotterdamse vinex-wijk Nesselande werd ooit gepresenteerd als Monaco aan de Plas. Met moderne flats en hippe horeca zou het gebied bij het water van de Zevenhuizerplas de sfeer van een mondaine badplaats moeten uitstralen.

Toch is er nog altijd de roep om meer reuring in de bijna 16 jaar oude wijk, haalde voorzitter Ron Davids van de gebiedscommissie Prins Alexander (CDA) deze week aan tijdens overleg over eventuele nieuwe horeca aan de boulevard.

Consolideren

Esther Klootwijk van de gemeentelijke directie Veiligheid legde in de commissie uit dat Rotterdam toch een uitbreiding van de horeca in Nesselande wil toestaan. ,,In het voorlopige horecagebiedsplan voor Prins Alexander zeggen we nu: er komen geen nieuwe namen bij. Maar omdat er al drie gesprekken lopen, mogen die nog wel verder. Daarna willen we consolideren en zullen we een verdere groei een halt toeroepen.’’

Volgens Klootwijk betekent dat concreet dat er een nieuwe horeca-ondernemer welkom is in de wijk. Wie dat is en waar die komt, is nog niet duidelijk. Verder mogen twee bedrijven hun terras uitbreiden. Daarna gaat Nesselande weer even ‘op slot’, zo werd wel duidelijk.

Het horecagebiedsplan geldt voor twee jaar. ,,We dachten eerst aan drie jaar, maar omdat er toch veel onzekerheid is over de verdere ontwikkeling houden we het op twee’’, aldus Davids.

Vragen

Binnen de gebiedscommissie Prins Alexander roept het beoogde horecabeleid vragen op. ,,Wordt hiermee niet de bestaande horeca beschermd?’’ vroeg Esther Janse (D66) zich af. Collega Corstiaan Breedveld pleitte voor meer strandtenten. Dat is toegestaan, maar staat los van deze horecaplannen, stelde Klootwijk namens de gemeente.

Op het strand en de boulevard van Nesselande geldt al enkele jaren een alcoholverbod. Op drukke dagen kan de combinatie van jongeren en drank tot problemen leiden. In 2015 moest de ME tot aan het metrostation in actie komen na overlast. Betrokken partijen geven echter aan dat het handhaven van het alcoholverbod in de praktijk lastig uit te voeren is.

Vorige week werd een zogenoemd warm weer-protocol vastgesteld met talloze partijen. Dat betekent dat er op warme dagen extra toezicht komt. De politie probeert zo veel mogelijk vaste mensen in te zetten, zodat daar een preventieve werking van uit kan gaan. Verder komen particuliere beveiligers ook op het strand in actie. Die zijn nu al in touw in het winkelcentrum.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam