Volledig scherm
Uitpuffen in de schaduw is een optie, maar wie echt de koelte zoekt, kan die vaak het best binnenskamers vinden. © ANP

Extreme hitte in aantocht: blijf binnen!

Binnenblijven en rustig aan doen. Dat is het devies voor de komende dagen, waarin het met temperaturen van tegen de 40 graden extreem warm wordt in Rotterdam en omstreken. Hulpdiensten, zorginstellingen en de Diergaarde Blijdorp hebben zich voorbereid.

De kans op uitdroging en verbranden is groot op deze dagen met extreem hoge temperaturen. Het oude hitterecord gaat sneuvelen. Op 23 augustus werd het in het Gelderse Warnsveld 38,6 graden. ,,Dikke kans dat het kwik op sommige plekken tegen de 40 graden aantikt donderdag en dat is meteorologisch natuurlijk interessant’’, zegt de Nieuwerkerkse weerman Leen de Koning. ,,Als dat gebeurt, zal dat elders in het land zijn. Hier aan de kust is het net ietsjes kouder.’’

Quote

Ik denk dat maar weinig mensen voor hun plezier naar buiten gaan

Leen de Koning, weerman

De Koning raadt iedereen aan om op het warmste deel van de dag, tussen 13.00 en 16.00 uur ‘s middags, binnen te blijven en rustig aan te doen. ,,Met een zonkracht van 7 tot 8 is een onbeschermde huid binnen een mum van tijd verbrand. Ik denk dat maar weinig mensen voor hun plezier naar buiten gaan: er staat nauwelijks wind en er zijn geen wolken, waardoor het dus écht bloedheet zal zijn.’’

Voor brandweerlieden worden extra voorzorgsmaatregelen genomen. Er is een zogenoemde A-wagen (ademluchtwagen) met koelstoelen en ijszakken, zodat de brandweerlieden zichzelf kunnen koel houden. ,,Mensen die in ploegendienst werken, zullen eerder worden afgelost. Oefeningen buiten worden deze dagen niet gehouden.’’

Inspanning

De gezondheidsorganisatie GGD Rotterdam heeft op haar website een trits hittetips. Drink voldoende, vermijd inspanning, blijf uit de zon en bescherm je huid, zo luiden de belangrijkste adviezen. Alcohol kan beter worden vermeden: het gebruik daarvan kan namelijk leiden tot uitdroging.

Volledig scherm
Genoeg drinken is belangrijk tijdens de warmte © Archieffoto ANP/Marcel Antonisse

Bij de woon- en zorgcentra van Aafje is inmiddels het hitteplan uit de kast getrokken. ,,Dat gebeurt standaard bij 25 graden of warmer’’, aldus een woordvoerster van het zorgconglomeraat. Oudere cliënten zullen tijdens de tropische hitte bijvoorbeeld worden aangemoedigd extra te drinken. Het Leger des Heils raadt dak- en thuislozen eveneens aan extra te drinken: de hulporganisatie zal de komende dagen zorgen dat overal ruim voldoende flesjes water zijn. ,,En verder geldt het algemene advies: blijf uit de zon en zoek de koelte op’’, aldus een woordvoerder.

De Rotterdamse Diergaarde Blijdorp verwacht niet dat de dieren gebukt gaan onder de hitte: veel inwoners van het zoopark komen uit landen waar het kwik overdag altijd rond de 40 graden ligt. ,,Voor alle soorten zijn de verblijven zo ingericht dat de dieren de juiste keuzemogelijkheden hebben. Ze kunnen zelf voor verkoeling kiezen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld gebruik maken van schaduwplekken, binnenverblijven, water of een modderbad’’, aldus de diergaarde.

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam