Een Gobike.
Volledig scherm
Een Gobike. © Jan de Groen

Failliet Gobike in Rotterdam kreeg 1,6 miljoen euro subsidie

De elektrische deelfiets is niet meer. Nadat vorige week al uitstel van betaling werd aangevraagd, is Gobike nu door de rechtbank officieel failliet verklaard. In de hoop dat er een doorstart komt, blijven de fietsen voorlopig in de oplaadstations, maar ze zijn niet meer te huur.

De Gobike werd eind 2016 geïntroduceerd in de Maasstad. Het Deens-Nederlandse bedrijf won een aanbesteding van de Verkeersonderneming. Deze samenwerking van ministerie, gemeente, metropoolregio en Havenbedrijf Rotterdam om de files aan te pakken, kende een subsidie van 1,6 miljoen euro toe aan het project. Dat is hetzelfde bedrag als het bedrijf er zelf in zou steken.

Quote

Om alsnog een succes van Gobike te maken, is uitbrei­ding nodig

Robert van Moorsel

In het aanbestedingscontract stond dat Gobike 200 tot 450 fietsen in de stad zou plaatsen, maar drie jaar na de introductie zijn er dat nog maar 42. Ook het aantal laadpalen bleef ver achter bij de vooraf afgesproken aantallen. ,,Om alsnog een succes van Gobike te maken, is uitbreiding nodig”, aldus Van Moorsel.

Of Gobike het subsidiebedrag helemaal moet terugbetalen, is volgens bewindvoerder Robert van Moorsel nog even de vraag. ,,Ik weet niet of dat bedrag al volledig is uitgekeerd, dat is onderdeel van de gesprekken die met de verschillende partijen plaatsvinden.”

Experiment

Behalve de subsidie stak de gemeente Rotterdam nog eens 12.000 euro in de Gobike. Het betrof een proef om verkeerslichten te laten communiceren met de tablets op de elektrische fiets. ,,Het experiment is gewoon afgerond”, zegt een woordvoerder van de gemeente.

Volgens de bewindvoerder hebben verschillende partijen interesse om Gobike over te nemen. ,,Maar het is nu vakantietijd, dus lijkt het me niet verstandig daar al te veel haast mee te maken. De fietsen staan ondertussen veilig in de standaards.” 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

 1. Vroesenpark, Roel Langerakpark en Dakpark gaan per direct ’s avonds en ’s nachts op slot

  Vroesen­park, Roel Langerak­park en Dakpark gaan per direct ’s avonds en ’s nachts op slot

  Het Vroesenpark, Roel Langerakpark en het Dakpark in Rotterdam gaan vanaf vandaag 's avond en 's nachts dicht vanwege de drukte en ongeregeldheden van zaterdagavond. Tussen 21.00 tot 07.00 uur mag niemand in deze parken komen. Dat heeft burgemeester Aboutaleb besloten in zijn rol als voorzitter van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. Volgens de woordvoerder van Aboutaleb gaat de politie controleren of de toegangsverboden niet worden overtreden.
 2. Ongelooflijk: 1,9 miljoen voor medicijn zieke Jayme (1) is binnen! ‘We zijn zo dankbaar’
  Update/video

  Ongeloof­lijk: 1,9 miljoen voor medicijn zieke Jayme (1) is binnen! ‘We zijn zo dankbaar’

  De benodigde 1,9 miljoen om de zieke Jayme van Pelt (1) te helpen, is sinds vanochtend binnen. Het jochie lijdt aan de dodelijke spierziekte SMA type 1, waarbij zijn spieren langzaam uitvallen. Met het geld voor het duurste medicijn ter wereld kan Jayme eindelijk worden behandeld. Dit moet voorkomen dat hij overlijdt. ,,We zijn zo dankbaar’’, reageren oma Ellen van Pelt en de andere leden van Team Jayme.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam