Volledig scherm
De Ververs hebben hun intrek genomen in deze luxe woonboerderij in Voorst. © Privéfoto

Failliete Verver woont in peperdure woonboerderij

De failliet verklaarde ex-burgemeester Wilma Verver van Schiedam blijkt samen met haar man in een peperdure, luxe woonboerderij op de Veluwe te wonen. Ze moeten officieel rondkomen van 1.400 euro, terwijl de huurprijs 2.050 euro bedraagt. Waar ze het van doen? De curator heeft geen flauw idee.

Volledig scherm
Wilma Verver. © Archieffoto Marco de Swart

Verver (VVD) diende in 2011 haar ontslag in als burgemeester van Schiedam, nadat zij werd beticht van vriendjespolitiek, machtsmisbruik en het creëren van een angstcultuur onder ambtenaren. Onderzoeksbureau Bing bevestigde die vermoedens niet veel later in een vernietigend integriteitsrapport. Ze liet haar huis verbouwen door een lokale aannemer, maar betaalde de rekening nooit. Ook verliet ze haar Schiedamse woning en stopte ze met haar hypotheekverplichtingen aan ABN Amro.

Het leidde tot het faillissement van Verver en haar man Gerard, die nu zijn opgezadeld met een schuld van intussen 2,7 miljoen euro. De rechtbank heeft bepaald dat Verver en haar man nu maandelijks moeten rondkomen van 1.400 euro. Alle overige inkomsten moeten worden ingeleverd bij curator Kees van den Bergh.

Het is daarom saillant dat zij nu een luxe, onlangs gerestaureerde woonboerderij in het Gelderse plaatsje Voorst huren voor 2.050 euro per maand. Wie Voorst wel eens heeft bezocht weet: de groene omgeving is werkelijk schitterend. Ruimte genoeg in het pittoreske plaatsje op de Veluwe, waar je kunt verdwalen in de uitgestrekte bossen en urenlange wandelingen kunt maken.

Volledig scherm
De huurprijs bedraagt 2.050 euro per maand, terwijl ze officieel moeten rondkomen van 1.400 euro per maand. © Funda

Betalen
Rentmeester Pieter Witte, die verantwoordelijk is voor de verhuur van de panden op het landgoed in Voorst, bevestigt dat de familie Verver al sinds april 2016 de voormalige stal annex boerderij huurt. ,,Mevrouw Verver heeft in alle openheid verteld dat zij burgemeester is geweest van Schiedam en dat dit een enorme nasleep heeft gehad. Het persoonlijk faillissement was toen nog niet aan de orde'', vertelt hij. ,,Zij betalen iedere maand netjes de huur. Al heb ik wel de indruk dat zij ondersteund worden door familie. Zolang zij de huur blijven betalen en niet voor problemen zorgen, is er wat mij betreft niets aan de hand. Die regel geldt uiteraard voor alle huurders.''

Ook buren van de Ververs, die liever anoniem willen blijven, bevestigen dat de familie in het bosrijke Voorst woont. Maar blij zijn ze niet met hun nieuwe dorpsgenoten. Volgens hen zijn zij de omgeving tot last. Zo geven de buren aan dat een van de honden van het stel - een rottweiler - zich agressief gedraagt. ,,Eén van de medewerkers van het landgoed is bijna in zijn knie gebeten en er was een aanvaring met twee andere honden. Wij hebben zelf ook dieren, maar die zijn bang voor de waakhond van de familie Verver. De katten komen daardoor niet meer buiten.''

Gesprek
Witte kent de klachten over de hond van de familie Verver. ,,Er heeft onlangs een gesprek plaatsgevonden waarin duidelijke afspraken zijn gemaakt. Zo mag het dier buiten niet los lopen, dan moet hij altijd aangelijnd zijn. Verder heb ik hen geadviseerd eens een deskundige om raad te vragen. De hond zou kunnen worden onderzocht om te bepalen of hij werkelijk vals is.''

Diezelfde rottweiler was in het verleden ook betrokken bij een bijtincident op een vakantieresort in Zeewolde in 2014, waar de familie toen woonde. Daar joeg hij mensen de stuipen op het lijf. De zaak kwam uiteindelijk zelfs voor bij de rechtbank van Lelystad. 

Quote

Of er zijn inkomsten die ons niet bekend zijn, of de huur wordt door derden betaald

Curator Van den Bergh

Gijzelen
De afhandeling van het faillissement van de Ververs verloopt erg moeizaam. Curator en rechter-commissaris weten pas sinds kort waar de Ververs verblijven. Er was alleen een postadres in Den Haag bekend. De ex-burgemeester en haar man geven amper antwoord op vragen van de curator en rechter-commissaris, zo blijkt uit het faillissementsverslag. 

Omdat ook hun financiële situatie in nevelen gehuld blijft, wil de curator dat de rechter opdracht geeft om Ververs echtgenoot te gijzelen. In dat geval kan hij voor een jaar achter de tralies verdwijnen. De ex-burgemeester zelf blijft buiten schot, omdat zij officieel geen inkomsten heeft. Haar man runt een fysiotherapiepraktijk in Harderwijk en staat voor een onbekend bedrag op de loonlijst van de Stichting Administratiekantoor Fysiotherapie Verver bv.

Daar wringt volgens de curator de schoen. Tot nu toe weigeren de Ververs te zeggen hoeveel de man maandelijks opstrijkt. Als hij meer verdient dan tot nu toe bekend is, zou dat geld naar schuldeisers moeten. ,,Ik kan niet verklaren dat de familie, die van 1.400 euro moet leven, een huur van 2.050 euro kan betalen'', geeft Van den Bergh aan. ,,Er zijn twee opties: of er zijn inkomsten die ons niet bekend zijn, of de huur wordt door derden betaald. Het onderzoek is in volle gang, zowel naar de financiële situatie als naar hun woonplaats.'' 

Gerard Verver krijgt binnenkort bij de rechter een laatste mogelijkheid om openheid van zaken te geven over de financiële situatie voordat hij de cel in moet. 

De familie Verver laat, bij monde van woordvoerder Klaas Wilting, weten op geen enkele vraag antwoord te willen geven.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam