'Fantaseer mee en knutsel nieuw Feyenoord-stadion'

VideoFeyenoorder Dirk Kuyt is enthousiast over de ontwerpwedstrijd voor een nieuw stadion in Rotterdam-Zuid. Hij hoopt dat zoveel mogelijk mensen de uitdaging aangaan en op de teken-tafel, in het knutselhok of op de computer een oogverblindende voetbaltempel voor Feyenoord produceren.

Volledig scherm
© Ruben L. Oppenheimer
Quote

Fantaseer! Denk mee en zorg ervoor dat we met z'n allen in de toekomst een heel mooi stadion krijgen

Dirk Kuyt

Het mooie stukje huisvlijt kan als inspiratiebron dienen voor de architecten die te zijner tijd met de échte voetbaltempel van Feyenoord aan de slag gaan. De aanvaller hoopt op geniale invallen bij de deelnemers, van creatieve scholieren tot gepensioneerde ingenieurs.

,,Leg al je ideeën bloot'', luidt zijn visie. ,,Fantaseer! Denk mee en zorg ervoor dat we met z'n allen in de toekomst een heel mooi stadion krijgen. Iedere mening is belangrijk, dus ik roep iedereen op om mee te doen.''

Ook de 36-jarige aanvoerder van Feyenoord concludeert dat verhuizing uit de oude trouwe Kuip, het monumentale stadion waaraan hij zijn hart heeft verpand, uiteindelijk onontkoombaar is. Behalve het indrukwekkende gebouw zelf, roemt hij de al vaak bewierookte sfeer tijdens de wedstrijden. Die unieke wisselwerking tussen supporters en spelers moet zeker terugkeren in het nieuwe stadion, vindt hij.

Kuyt: ,,Als je puur naar de Kuip kijkt, dan is dit stadion eigenlijk perfect voor de supporters. De ligging, de manier waarop de supporters rond het veld zitten, dat is allemaal goed. Daar ligt het niet aan. Waar vooral verbetering in moet komen als je kijkt naar het nieuwe stadion, zijn de faciliteiten. De parkeergelegenheden, de ruimte voor sponsoren, faciliteiten voor het Nederlands Elftal als dat terugkomt naar Rotterdam. Daar lopen we nu achter op andere stadions.''

Zoals gezegd, financieel zal een nieuw stadion Feyenoord voorspoed brengen. Meer inkomsten door een intensiever gebruik van het complex, met de nieuwste technische snufjes en moderne voorzieningen voor de bezoeker. En dat op een unieke locatie in de stad, op de oever van de Nieuwe Maas.

Volledig scherm
© ANP
Quote

Ik ben niet omkoopbaar

Dirk Kuyt

,,Het nieuwe stadion zal ook aan meer supporters een plekje kunnen bieden'', vertelt Kuyt, ,,dat levert meer inkomsten op en uiteindelijk zal het ervoor zorgen dat we - als er meer bezoekers in het stadion zitten - nóg meer gevreesd worden en de tegenstanders nóg vaker met knikkende knieën naar Rotterdam zullen komen. En dat zal de resultaten bevorderen. Al met al zal het Feyenoord financieel een enorme boost geven. En de kans op succes en het winnen van prijzen nog groter maken.''

Om zich te laten inspireren kunnen de deelnemers wat hem betreft kijken naar Anfield Road, Bernabéu en Camp Nou, En, uiteraard, naar de Kuip zélf. Als jurylid is hij heel benieuwd naar wat er allemaal voor spectaculairs wordt gecreëerd door de lezers van het AD en de bezoekers van de website. ,,Ik hoop op een zo mooi mogelijk stadion waarin het legioen Feyenoord kan aanmoedigen en de kans op resultaat het grootst is.''

En o ja, nog één dingetje: ,,Ik ben niet omkoopbaar.''

Meedoen? U kunt uw digitale inzending mailen naar nieuwstadion@ad.nl. Tekeningen, maquettes en andere fysieke ontwerpen zijn welkom bij AD, Central Post, Delftseplein 27k, 3013 AA Rotterdam.

Feyenoord City

Na eerdere pogingen om een nieuw stadion te bouwen of de bestaande Kuip te moderniseren, is sinds vorig jaar Feyenoord City het toverwoord op Zuid. Een brede strook ontwikkelingen langs de Olympiaweg, waarbij de huidige monumentale voetbaltempel een nieuw leven krijgt: met onder andere woningen, een brouwerij en allerhande sportvoorzieningen. Naast mogelijkheden voor een hotel en een casino op de Strip wordt het nieuwe Feyenoord-stadion de grote eyecatcher. De voorkeur gaat uit naar een prominente plek in de bocht van de Nieuwe Maas, een iconisch gebouw dat van verre kan worden gezien. Het architectenbureau OMA van Rem Koolhaas tekent voor het ontwerp van de nieuwe voetbaltempel. Er wordt nu - zoals dat heet - 'hard gerekend en getekend' om de plannen rond te krijgen. Deze herfst gaat de eerste opzet naar de gemeente Rotterdam.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Wat vinden jullie van het nieuwe ontwerp van het Feyenoordstadion?

Wat vinden jullie van het nieuwe ontwerp van het Feyenoordstadion?

  • Wow, dit is te gek! (69%)
  • Is dit alles...? Valt een beetje tegen (17%)
  • Het heeft inderdaad veel weg van de Kuip (15%)
21925 stemmen