Volledig scherm
Shirin Musa van Femmes fot Freedom. © Jan de Groen

Femmes for Freedom doet aangifte tegen Nida voor betalen boerkaboetes

Vrouwenrechtenorganisatie Femmes for Freedom (FfF) heeft bij het Openbaar Ministerie in Den Haag aangifte gedaan tegen verschillende islamitische organisaties, waaronder de politieke partij Nida.  Door hun optreden rond de invoering van het gedeeltelijk verbod op de nikab zouden zij zich schuldig hebben gemaakt aan opruiing, vindt aangeefster Shirin Musa.

,,Nida heeft vooraf aangekondigd de boete te betalen van vrouwen die het verbod overtreden om in openbare gebouwen in boerka te lopen. Dat is een oproep om de wet te overtreden”, meent Musa. Door het ‘nikabfonds’, van waaruit Nida eventuele boerkaboetes wil betalen, wordt de wet tandeloos gemaakt, vindt Musa. ,,Stel je voor dat de VVD zegt: wij gaan alle snelheidsboetes voor jullie betalen. Of het CDA dat boeren vergoedt die milieurichtlijnen overtreden. Het land zou –terecht - te klein zijn.”

Nourdin El Ouali van Nida laat in een eerste reactie weten de aangifte met vertrouwen tegemoet te zien. ,,De vergelijking met snelheidsovertredingen gaat mank. Dit ‘nikabverbod’ is een onnodige schending van grondrechten als godsdienstvrijheid, zo stelt ook de Raad van State. Initiatieven als het nikabfonds die een pestmaatregel als het ‘nikabverbod’ tandeloos maken getuigen juist van enig corrigerend vermogen vanuit de maatschappij ten aanzien van islamofoob politiek beleid. Nida wordt verweten zich als politieke partij te verweren tegen een democratisch tot stand gekomen wet. Is dat niet wat alle oppositiepartijen doen? Anders zouden we in de VS nog steeds achterin de bus zitten en mochten vrouwen in Nederland nog steeds niet stemmen.”

Femmes for Freedom roept anderen op om zich aan te sluiten bij haar aangifte en heeft een voorgedrukt aangifteformulier op de website  geplaatst.

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws in Rotterdam en omgeving? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam