Volledig scherm
Jeroen Stirnberg uit Breda proeft in de Fenix Food Factory wat speciaalbiertjes van Kaapse Brouwers. Zijn Vlaamse vriendin Clara Verhoeven helpt hem daarmee. © Jan Kok | Boomerang Fotografie

Fenix Food Factory wordt kleiner maar is straks wél elke dag geopend

Na de laatste zondag van januari sluit de megasuccesvolle Fenix Food Factory op Rotterdam-Katendrecht de deuren. Om begin maart 100 meter verderop door te gaan op een nieuwe locatie. ‘Het terras tot aan de kade is cruciaal.’

,,It sucks that this place is closing down.’’ De Braziliaanse Bruna Pastore heeft zich de Rotterdamse directheid al goed eigen gemaakt. De twintiger woont ruim drie jaar in de Maasstad, werkt voor een petrochemisch bedrijf en komt met vriend Ricardo Santolim – student economie aan de Universiteit Utrecht – geregeld in de Fenix Food Factory.

Quote

De bediening is aardig; ze kletsen met je, vertellen wat volgens hen lekker is. Het geeft een open ar­men-sfeer.

Andrea Santolim Geller

Nu zijn ze er samen met met Andrea Santolim Geller, een Amerikaans/Braziliaanse nicht van Ricardo. Ze doen een drankje. ,,Ik reis nu door een paar weken door Europa en dit vind ik een toffe plek. Ruim, industrieel. Het is leuk om rond te zwerven en overal wat te eten en te drinken te halen’’, vertelt Andrea. Het trio prijst de loods. ,,Ik zie families, jonge mensen, oudere echtparen. De bediening is aardig; ze kletsen met je, vertellen wat volgens hen lekker is. Het geeft een open armen-sfeer. Dit is geen eliteplek... maar die heeft Nederland sowieso niet echt. Waar wij vandaan komen, heb je die wel. Daar is een groot verschil tussen de gasten en servants en hoe die met elkaar omgaan.’’

Vanaf de opening op 30 mei 2014 wist de Fenix Food Factory binnen- en buitenlandse faam (zie kader onderaan) op te bouwen. Als je Rotterdam bezoekt, ga je langs bij dit tijdelijke - want dat is vanaf het begin duidelijk gemaakt door de gemeente, die de loods wilde verkopen - juweeltje. Zo simpel is het eigenlijk. In het weekeinde van 25 en 26 januari kan dat voor het laatst op de huidige locatie: in Fenix II op Katendrecht.

De ondernemers moeten eruit – Stielman Koffiebranders is sinds begin dit jaar al weg -, want de filantropische stichting Droom en Daad begint aan een grote verbouwing van de oude havenloods. In 2023 moet hier dan haar Landverhuizersmuseum openen. De Fenix Food Factory (FFF) gaat verder aan de andere kant van het Dolf Henkesplein, onder Fenix I – in het complex waar Codarts en Circus Rotjeknor ook onderdak hebben. Begin maart moeten daar de deuren openen.

Ondernemers

De vier dragende krachten achter de nieuwe stek zijn Tsjomme Zijlstra van Kaapse Brouwers, Marijke Booij van Booij Kaasmakers, bakker Jordy Klootwijk en Xander-Paul de Jong, de algemeen directeur van de FFF. De drie – Klootwijk was verhinderd voor een gesprek met deze krant – geven ruiterlijk toe dat ze ‘veel liever’ op de vertrouwde locatie waren gebleven. Maar in de gesprekken met Droom en Daad bleef voor het gevoel van deze ondernemers te veel onzeker. ,,Dat wilden we niet. Per dag zijn hier zeventig mensen aan het werk. Die verdienen  een stabiele basis’’, vertelt Booij.

Volledig scherm
Vlnr: Xander-Paul de Jong, Marijke Booij en Tsjomme Zijlstra van de Fenix Food Factory op Katendrecht. Hier staat het drietal in de nog geheel te verbouwen nieuwe locatie van FFF. © Jan Kok | Boomerang Fotografie

Tekst loopt onder de foto door.

Daarbij gaf Wim Pijbes van Droom en Daad al helder aan, ook in de media, dat er straks marktconforme huren betaald moeten worden in Fenix II. ,,Dat kunnen dan wel Amsterdamse huren zijn. Daar gaat het op de Kaap al  naartoe en dat is voor dit concept niet mogelijk’’, zegt Zijlstra. ,,Dit is geen cashmachine. Vanaf vrijdagmiddag en in het weekeinde is het erg druk met vooral toeristen en dagjesmensen, maar doordeweeks heeft de Fenix Food Factory een buurtfunctie behouden.’’ De Jong en Booij voegen toe dat in de FFF ‘niet de gangbare horecamarges gehaald worden’. ,,Dan zouden we bijvoorbeeld bediening aan tafel moeten invoeren, om de glazen en borden gevuld te houden. Maar wij vinden het prima als iemand een uur op een consumptie zit.’’

Bruidsparen

Het drietal lacht. ,,Mensen voelen zich hier héél erg thuis; sommigen laten hun Deliveroo-bestelling doodleuk binnen bezorgen. Anderen maken in en bij de loods hun trouwfoto’s. Gemiddeld twee bruidsparen in de week, meestal op vrijdag. Is prima hoor, als het hier maar gewoon door kan marcheren. Een leverancier parkeert zijn bus niet voor een foto uit beeld.’’

Minder gelukkig was De Jong de afgelopen jaren met bustours die onaangekondigd langskwamen. Grote groepen mensen kwamen binnen om te plassen en stapten dan weer op. ,,Uit een touringcar stappen zo’n zeventig mensen. Die zorgen voor een enorme rij voor het toilet! Daar heb ik wat van gezegd.’’

Quote

Voor het eten bij hun drank kunnen gasten terecht bij een centrale marktkeu­ken die zo veel mogelijk de producten van de FFF-onderne­mers gebruikt

Xander-Paul de Jong, Algemeen directeur

De toekomst van de FFF ligt letterlijk op een steenworp afstand. Daar wordt het op zeker anders, al was het maar omdat de nieuwe locatie zo’n twee derde kleiner is. ,,De ondernemers krijgen flink kleinere kavels; een bar of een toonbank op de begane grond, veel meer niet eigenlijk. Voor het eten bij hun drank kunnen gasten terecht bij een centrale marktkeuken die zo veel mogelijk de producten van de FFF-ondernemers gebruikt. Op de entresol en eerste verdieping kunnen de mensen zitten’’, aldus de algemeen directeur.

Tekst loopt door onder de foto.

Volledig scherm
Dit Brabantse gezin boekte een weekeinde Rotterdam om de verjaardag van moeder Marianne Gevers te vieren. In de FFF happen ze een kaasplank, een vleesplank en bitterballen weg. Van rechts naar links: zoon Chris, Marianne, zoon Luc, zijn vriendin Max en vader Will Gevers uit Valkenswaard. © Jan Kok | Boomerang Fotografie

De chef-kok van de marktkeuken wordt Marnix Benschop. Hij werkte in Rotterdam eerder bij onder meer FG, De Matroos en Het Meisje, The Suicide Club en Dumbo. Booij is blij met hem. ,,Je zoekt een kok die het leuk vindt een ambachtelijke keuken met veel handwerk te draaien. Die vind je meestal in het hogere restaurantsegment, maar in de FFF kookt hij een daghap en andere, toegankelijk geprijsde gerechten.’’

Noordzeevis

Nieuw in de FFF is straks een visverkooppunt. Hiervoor zijn een aantal Zeeuwse vissers benaderd die als een coöperatie verse Noordzeevis aanleveren. Iets dergelijks is ook de bedoeling voor de groente, want de huidige ‘groenteboer’ heeft besloten niet mee te verhuizen. Ook komt er een nieuwe slager. FFF-ondernemer Wouter Bijl stopt namelijk met de verkoop van vlees om zich te focussen op CiderCider, zijn ciderwinkel en -bar die hij verhuist naar Fenix I. Verder is er geen aparte koffie- en theekraam meer. Voor een bakkie pleur kan de liefhebber terecht bij Jordy’s Bakery. 

De grootste verandering is toch wel dat de tent zeven in plaats van zes dagen per week geopend is. Ook openen de deuren al om 08.00 uur. Ontbijten kan dus voortaan op deze plek. ,,Alle dagen van de week open zijn past bij een metropool en maakt het ook echt een plek waar je je dagelijkse boodschappen kunt doen’’, aldus kaasmaker Booij. De alcohol schenkende partijen – Kaapse Brouwers, CiderCider en Blije Wijnen – beginnen overigens om 12.00 uur.

Quote

Mensen die op ons terras met de beentjes over de kade genieten van de zon en het prachtige uitzicht op de stad

Tsjomme Zijlstra

Over het terras is lange tijd gesteggeld maar het loopt straks, net als op de oude stek, door tot aan het water. ,,Dat is cruciaal’’, meent Zijlstra van Kaapse Brouwers. De Jong en Booij knikken. ,,Mensen die op ons terras met de beentjes over de kade genieten van de zon en het prachtige uitzicht op de stad. Dat is een iconisch beeld geworden. Met een gevelterras was dat nooit gebeurd.’’

Tekst loopt onder de foto door.

Volledig scherm
Met de benen over de kade aan een hapje en drankje bij de Fenix Food Factory. © Rotterdam Marketing

Buitenlandse media over de Fenix Food Factory

‘This big old warehouse building down by the docks is now a funky, hugely popular food market that’s low on price and high on cool.’
MailOnline (Verenigd Koninkrijk), mei 2019

‘(..) een alternatieve versie van de Markthal. Maar minstens evenveel de moeite.’ 
Het Nieuwsblad (België), augustus 2017

‘A hipster food market and craft brewery where the glasses are always half full.’
The Guardian (VK), oktober 2019

‘The factory faces the River Maas and benches on the adjacent quay offer the best views of the Rotterdam skyline, making it the perfect place for a relaxing drink.’
The Express (VK), december 2018

‘Here, young entrepreneurs sell locally sourced food and drinks, while helping to transform what was long a rundown, red light district.’ 
CNN.com (VS), februari 2017

‘A burgeoning culinary market tucked inside a industrial warehouse. Tour stalls filled with local products, including artisanal cheeses, breads, meats, homemade pates, coffee and produce; be sure to sample one of 20-odd craft beers served on tap at the on-site brewpup, Kaapse Brouwers.’ 
New York Post (VS), september 2014

‘Ganz ‘in’ ist die in ehemaligen Werftallen eröffnete Fenix Food Factory. Bei Kaffee und vor farbigen Hochhäusern relaxen.’ 
Bayerische Staatszeitung (Duitsland), juli 2016

‘(..) junges, internationales und vor allem urbanes Publikum wird dadurch angezogen.’ 
Die Presse (Oostenrijk), juli 2016

  1. Marktkooplui vrezen songfestivaldorp: ‘We staan weer met de rug tegen de muur’
    PREMIUM

    Marktkoop­lui vrezen songfesti­val­dorp: ‘We staan weer met de rug tegen de muur’

    De marktkooplieden van de weekmarkt op de Binnenrotte maken zich grote zorgen over de komst van een Eurovision Village. Vertegenwoordigers van de ondernemers werden vandaag bijgepraat door de directie van de Rotterdamse songfestivalorganisatie. ,,Daar hoorden we dat we geen drie, maar vijf marktdagen zullen missen’’, zegt secretaris Laurenz van der Burg van de Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel (CVAH).

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam