Volledig scherm
© Shutterstock

Fenixloods II wordt Landverhuizersmuseum

UpdateDe Fenixloods II op Katendrecht waar nu de Fenix Food Factory in zit, blijft behouden. De loods wordt gekocht door de Stichting Droom en Daad. Het was altijd de bedoeling om de loods te verbouwen tot woningen, net als de naastgelegen Fenix Lofts.

Op de eerste verdieping komt een museum over landverhuizers, een samenwerkingsverband tussen het Maritiem Museum, het Fotomuseum, Museum Rotterdam, het Stadsarchief en het Wereldmuseum. Ellis Island, in New York, is partner. Op de begane grond is ruimte voor 'culinaire, culturele en creatieve voorzieningen'. Op het dak van de loods komt een vrij toegankelijk uitzichtpunt over de stad.

Het is onduidelijk of de Felix Food Factory nu blijft. Het was altijd de bedoeling om de loods te verbouwen tot woningen, net als de naastgelegen loods. Daar worden op dit moment de Fenixlofts gebouwd. De Fenix Food Factory zou een tijdelijke voorziening zijn. De Food Factory is de afgelopen jaren uitgegroeid tot één van de populairste plekken in de stad bij toeristen en inwoners.

Of de Fenix Food Factory ook ná 2020 nog op de Kaap zit, is onduidelijk. De verkoop van de Fenixloods II aan de Stichting Droom en Daad verandert daar niets aan. ,,Wij willen wel heel graag verder", zegt Tsjomme Zijlstra.

,,Het is in ieder geval hoopvol", reageert Zijlstra. ,,Droom en Daad is een stichting. Als een commerciële partij als Heijmans de loods overneemt, zoals oorspronkelijk de bedoeling was, betaal je meteen de hoofdprijs. Als Droom en Daad met ons verder wil, zou dat geweldig zijn. Maar we willen geen concessies doen aan ons concept." De Fenix Food Factory blijft in ieder geval tot aan de verbouwing begin 2020 zitten.

,,Droom en Daad is een Rotterdamse stichting die zich inzet voor Rotterdammers, zonder de wens daaraan geld te verdienen​", zegt wethouder Robert Simons in een persbericht. ,,Hun plan voor de Fenixloods II zorgt ervoor dat het historische gebouw behouden blijft en straks wat toevoegt voor de bewoners van Katendrecht. In de Fenixloods is straks ruimte voor cultuur, creatieve bedrijfjes en horeca, maar er zijn ook plannen voor bijvoorbeeld kinderopvang. Dat past goed bij de ontwikkeling van Katendrecht.”

Wim Pijbes, directeur van Stichting Droom en Daad​ zegt in datzelfde bericht: ,,De Fenix vertelt een Rotterdams verhaal met een werelds perspectief. Met de transformatie van dit historische havengebouw kunnen we verbindingen leggen tussen de stad en de wereld, tussen bezoekers en bewoners, oorspronkelijke Kapenezen en nieuwkomers.​"​

De Stichting Droom en Daad is opgericht door de mensen achter de stichting Verre Bergen, speciaal om de cultuur in de stad te versterken. De stichting trok Wim Pijbes, oud-directeur van de Kunsthal en het Rijksmuseum in Rotterdam aan om de stichting te leiden. 

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws uit Rotterdam en omgeving? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam