Volledig scherm
PREMIUM
Impressie Feyenoord City. © OMA

Feyenoord City voor beginners

StadionDe trainingsjaren zijn voorbij. In het Rotterdamse stadhuis gaat het om het echie als de politiek zich woensdag buigt over Feyenoord City. Na veel vallen en opstaan ligt er voor de tachtigjarige Kuip het zoveelste plan op tafel voor een nieuw stadion. Wie in de berg rapporten en cijfers het spoor bijster is geraakt: de stand van zaken.

Quote

Van Europa mag de stad niet zomaar een zak met geld in de Kuip steken. Elke geïnves­teer­de euro moet terugkomen in dividend of pacht

Na de beker van vorig jaar en de kampioensschaal in het verschiet aast Feyenoord op meer successen. De club van Zuid wil altijd wel spelen om de nationale titel, wil zich graag laten zien op het Europese voetbalpodium. Daarvoor moeten betere (lees: duurdere) spelers in het veld staan. Om die topploeg te kunnen betalen, is een nieuw stadion met 63.000 plaatsen nodig. Een thuishonk bovendien dat ook buiten de wedstrijddagen geld opbrengt met rondleidingen, een uitzichtpunt, horeca, evenementen, zaalverhuur en een nog geheime attractie. Dat alles moet het spelersbudget opkrikken naar zeker 34 miljoen euro, of liever nog naar 40 miljoen en meer.

Voor de stad moet het nieuwe stadion een vliegwiel worden voor een flinke opknapbeurt van het ietwat desolate gebied eromheen. Een uitgelezen kans om dit deel van Rotterdam-Zuid om te toveren tot een bruisend woongebied, met veel sportief vertier. Want de ambities van het stadsbestuur zijn hoog. De Zuiderling, die doorgaans anderhalf jaar minder oud wordt dan de gemiddelde landgenoot, moet meer gaan bewegen. Bovendien sluiten het moderne stadion en het omliggende Feyenoord City naadloos aan bij het streven van de stad om nog meer toeristen naar 010 te halen. Met de extra banen is 'de Boerenzij' ook gebaat.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam