Volledig scherm
© AD

Feyenoordfans veroveren harten in Manchester

UpdateDe duizenden Feyenoordfans in Manchester hebben een uitstekende indruk achtergelaten. 'Er hing een fantastische sfeer in de stad', zegt de politie.

Volledig scherm
© ANP

De clubleiding van Feyenoord hield de adem in voor het Europa Leagueduel tegen Manchester United. 4.000 supporters die zonder kaartje naar de wedstrijd wilden, als dat maar goed ging. De Rome-rellen van begin vorig jaar lagen nog vers in het geheugen.

Maar tot iets voor middernacht waren er geen noemenswaardige incidenten. Het legioen had zich van zijn beste kant laten zien. ,,De Feyenoordfans hebben een fantastische sfeer gecreëerd in de stad", liet politiechef John O'Hare van the Greater Manchester Police weten, vlak voordat de wedstrijd begon.

Supporters hadden de hele dag feestend en zingend in de stad doorgebracht. Grote groepen supporters kwamen samen bij bekende kroegen om bier te drinken. Opmerkelijk was de verbroedering met de Engelse politie. Supporters maakten praatjes met agenten, gingen met ze op de foto en boden ze biertjes aan.

,,Zolang jullie vriendelijk zijn tegen ons, zijn wij vriendelijk tegen jullie, zei een politieman. ,,Maar als het misgaat, haal ik mijn vrienden erbij. En daar heb ik er veel van."

De Engelse aanpak viel goed bij de Nederlandse voetbalfans. Nergens waren agenten met helmen, schilden of knuppels te zien. De bobby's stonden met platte petten op hun hoofd naast de supporters, wezen ze de weg en maakten praatjes. Alleen bij het begin van de tocht waren zwaarder bewapende politiemensen met honden te zien.

Volledig scherm
© ANP

Opstootje
Even was er een opstootje, toen Manchesterfans naar het plein kwamen waar de Feyenoordsupporters zich verzamelden. Die gooiden met bier. De politie smoorde het vechtpartijtje in de kiem. De mars naar het stadion, volgens de politie een van de grootste ooit, leidde hier en daar tot verkeersopstoppingen. 

Ruim 3.000 Feyenoord-supporters bekeken de wedstrijd, die met 4-0 verloren ging, vanuit het uitvak. Vele honderden fans hadden een stoeltje bemachtigd tussen de Engelse supporters. De meesten kwamen zonder controle binnen, maar dat gold niet voor iedereen. Sommigen werden geweigerd toen bleek dat zij uit Nederland kwamen. Grote groepen supporters bekeken de wedstrijd in de pubs in het centrum.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam