Volledig scherm
Ter illustratie. © ANP

Feyenoordfans vrijgesproken van zingen stuitende teksten

Arrestanten uit een groep voetbalsupporters die in 2015 tijdens de wedstrijd Feyenoord-Ajax racistische liederen zong, moeten preciezer worden omschreven door politieagenten om hun herkenning als bewijs te kunnen gebruiken. Dat vindt de politierechter in Rotterdam, die vanmiddag twee fans van de stadionclub vrijsprak van het zingen van ‘Hamas, Hamas, Joden aan het gas.’

Quote

Alleen de mededeling dat een agent iemand heeft horen zingen, is onvoldoende

Politierechter

,,Alleen de mededeling dat een agent iemand heeft horen zingen en dat die persoon daarom is aangehouden voor een beledigende en discriminerende uiting, is onvoldoende. Ik wil weten waaraan de politieagent hem herkent en de specifieke situatie’’, aldus de magistraat.

Tegen een 36-jarige Feyenoordaanhanger uit Bodegraven eiste justitie een geldboete van 500 euro, waartegen de man bezwaar maakte. Hij gaf toe vanuit een zingende groep in het bijzijn van zijn stiefzoon beide middelvingers te hebben opgestoken naar de spelersbus van Ajax. Hij ontkende daarentegen het meezingen met het voor velen stuitende lied.

De rechter had niet honderd procent de overtuiging dat de verdachte meezong, zoals twee agenten beweerden, en sprak hem vrij.

Beschuldiging

Ook een 30-jarige bij de Kuip gearresteerde fan uit Assen werd vrijgesproken van de beschuldiging van het meezingen van het gewraakte lied. De agenten hadden niet omschreven waaraan ze de aangehouden voetbalfan herkenden in de hen passerende groep.

Een nu 18-jarige Rotterdamse scholiere, die vorig jaar oktober op de Lijnbaan na de wedstrijd Feyenoord-Zorya Luhansk met negen anderen werd aangehouden voor het scanderen van de discriminerende woorden, is veroordeeld tot een voorwaardelijke geldboete van 500 euro. Zij had bekend op het politiebureau.