Volledig scherm
De fietsenstalling van SDW bij Capelsebrug. © Frank de Roo

Fiets stallen bij Capelsebrug snel weer gratis

De fietsenstalling bij metrostation Capelsebrug wordt zo snel mogelijk weer gratis. De beheerder SDW en gemeente Rotterdam hebben overleg gevoerd en willen snel met een oplossing komen.

Reizigers die er flink van balen dat ze opeens 2 euro moeten betalen om hun fiets te stallen bij metrostation Capelsebrug, zullen opgelucht ademhalen. Het ziet ernaar uit dat die maatregel niet lang meer van kracht zal zijn.

De afgelopen twintig jaar beheerde SDW de stalling. Die was gratis totdat daar begin van dit jaar verandering in kwam. De gemeente Rotterdam wil de stalling zelf in beheer nemen, maar door vertragingen gebeurde dat steeds nog niet. SDW ontving vervolgens geen geld meer van de gemeente waardoor ze geld moest gaan vragen van de reizigers.

,,We hebben deze week goed overleg gehad met de gemeente Rotterdam”, zegt Astrid Punselie, directeur van SDW. Daar was ze blij mee, want de afgelopen anderhalf jaar verliep het contact heel moeizaam.

Voorstel

Het gebouw van de stalling is van SDW en moet aan de gemeente worden verkocht. De grond is wel van de gemeente. ,,We verwachten dat ze volgende week met een voorstel komen. Dan weten we ook voor hoeveel maanden wij het beheer nog doen.”

Als dat tussen de twee partijen geregeld is, zal SDW weer geld krijgen van de gemeente waardoor zij geen geld meer hoeft te vragen aan de reiziger. ,,We hopen dat dit zo snel mogelijk gebeurt want we willen niet dat de mensen hier de dupe van zijn.”

De gemeente liet eerder al weten dat zodra zij de stalling overneemt, die sowieso weer gratis wordt. Voorheen konden mensen tot 23.00 uur hun fiets ophalen. Nu sluit de voorziening al om 20.00 uur.

Uit correspondentie blijkt dat de gemeente die sluitingstijd van 20.00 uur waarschijnlijk zal aanhouden. Volgens een gemeentewoordvoerder wordt er nog over gesproken.

In de stalling werken in wisselende diensten zo’n vijftien mensen met ‘een afstand tot de arbeidsmarkt’, vaak met een lichamelijke of geestelijke beperking.

Werkplek

,,We vinden het heel belangrijk dat zij goed terechtkomen’’, aldus Punselie. ,,We hameren er ook bij de gemeente op om deze werknemers te houden. Het gaat om zeer kwetsbare mensen en dit is een perfecte werkplek voor ze”, aldus Punselie.

Sommige werknemers komen zelfs op hun vrije dag langs om een kop koffie te drinken. Voor hen is het een soort tweede thuis geworden.

Quote

We hameren er ook op bij de gemeente om deze werknemers te houden

Astrid Punselie

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

  • In de hele stad (88%)
  • Alleen daar waar overlast is (4%)
  • Nergens (8%)
7582 stemmen