Volledig scherm
Jeremy Roelofs (l) en Nikos Avlastimidis runnen het Griekse restaurant Mr Pita in Rotterdam-Nesselande. Je kunt er gezellig een hapje eten en de bediening is gastvrij en vriendelijk. Geen hoge pieken, maar ook geen diepe dalen. Op de rijst na dan. © Frank de Roo

Fijne Griek voor de wijk

Gouden PollepelMr Pita, Rotterdam De Nesselanders met wie we Mr Pita bezoeken zijn verbaasd: ,,Nooit geweten dat dit ook een restaurant is.'' Achter de afhaal-uitstraling schuilt toch echt een vriendelijke familiezaak.

Quote

Ons grillscho­tel-vermijdend gedrag pakt goed uit bij de hoofdge­rech­ten

Wij gaan er heen in onze voortdurende queeste naar de goede, verse Griekse (groenten)keuken. Ergens moet die ook buiten Griekenland bestaan, dus waarom niet in Nesselande? Een blik op de kaart geeft een klein sprankje hoop. Naast de talloze grillschotels waar gyros en souvlaki schitteren in de Corfu-, Rhodos- en Kretamix, zien we zowaar ook verse vis en stoofschotels. De ober verzekert ons dat alles zelf gemaakt is.

Binnen geven een grote zwart-witfoto van de Akropolis in de steigers en in helder Grieks blauw geverfde muren de zaak een moderne aanblik. Voor het klassieke gevoel is de bar voorzien van Griekse zuilen. Verder is het interieur vrij strak en eenvoudig, op wat plastic bloemstukken na.

Terwijl de schotels met gegrild vlees rond gaan voor de buren, starten wij onze zoektocht naar de frisse Griekse keuken bij de voorgerechten. Daar biedt een Pikilia-schotel een mooie doorsnee van de menukaart. Fijn zijn de auberginedip (met een subtiele rooksmaak), de gefrituurde inktvisringen en de dolma's (gevulde druivenbladeren) die een zachte dillesaus als dekentje kregen. Minder te spreken zijn we over de metalige tomatensaus bij de keftedakia (gehaktballetjes) en de bremzoute kaasmousse. De overige mezze, zoals de gebakken feta, een grofgesneden, overduidelijk zelfgemaakte tonijnsalade en de tarama (mousse met viskuit) zijn oké.

Vakantie

Ons grillschotel-vermijdend gedrag pakt goed uit bij de hoofdgerechten. Vooral de stifado, een kruidig-zoete kalfsstoof met kaneel, laurier en jeneverbessen is heerlijk. De gegrilde dorade is prima van garing en ligt op een bedje van zachtgegaarde reepjes paprika en gebakken courgette, beide vers. Een Mythos-biertje erbij en je bent weer op vakantie. Minpunt is de rijst die je kunt samenvatten in 'karton en paprikapoeder'. Het toetje is een aardige chocoladesouffle die wel heel snel klaar is. Het miniglaasje mandarijnlikeur uit Korfoe is een vriendelijk gebaar.

Afgezien van de rijst zijn er niet veel pieken en dalen. Culinair gezien bevinden we ons niet in een dramatisch Grieks berglandsschap, maar tussen vriendelijk glooiende heuvels. Op de toppen van die heuvels vinden we de stifado en de vis, ergens in een dalletje (als het aan mij ligt op de bodem van een waterput) de rijst. Mr Pita lijkt ons een fijne zaak voor de wijk. Een gezellig hapje eten kan hier prima en de bediening is gastvrij en vriendelijk. Maar is dit het Griekse restaurant dat we altijd al hebben gemist in Nederland? Nee.

Ondanks enkele fijne gerechten die de eeuwige grillschotels met droge frieten ontstijgen, blijft ook Mr. Pita hangen in de Hollandse smaak van minstens twintig jaar gelden. Waar blijven die courgette, paprika, okra en artisjokken die mogen schitteren als koekjes, chips of stoof, in gerookte, gegrilde, gevulde, rauwe of gefrituurde vorm? Laten we hopen dat iemand op het idee komt om ook de Griekse formule aan te passen naar de 21ste eeuw - en dat ook de gasten daarvoor open staan. De top van de Olympus is nog niet bereikt, maar hoger klimmen kan altijd.

Volledig scherm
Mr. Pita in Nesselande. © Frank de Roo

Elea

De winnaar van De Gouden Pollepel 2016-2017 in de regio Haaglanden was Elea in Rijswijk, een restaurant met Griekse invloeden. Elea is oud-Grieks voor 'olijf'. Chef Takis Panagakis kijkt graag voorbij de klassieke gerechten en zorgt voor vernieuwing in de keuken met bijzondere gerechten met subtiele Griekse invloeden. Zijn geboorteland is een inspiratiebron voor zijn restaurant; de Griekse achtergrond komt subtiel terug in de inrichting, gerechten en wijnkaart. restaurantelea.nl

Mr. Pita, Corsicalaan 27 Rotterdam, (010)3141151, misterpita.nl
Open: maandag t/m zondag 16:00 - 22.00 uur
Prijzen: voorgerechten 3,50 - 12,50 euro, hoofdgerechten 14 - 21,50 euro, nagerechten: 5,50 - 6,50 euro
Afgerekend: 79,50 euro
Bijzonderheden: gratis karafje water, ook afhalen, terras, kindvriendelijk  

Beoordeling

Voorgerecht: 6,5
Hoofdgerecht: 7,0
Nagerecht:7,0
Bediening: 7,5
Sfeer: 7,5
Prijs-kwaliteit: 6,5 


Tussenstand 

1. Mr. Pita, Rotterdam 7,0 
2. Karakter, Rotterdam 6,9
3.Old Scuola, Rotterdam 6,9

Bekijk hier de eindstand van de vorige editie van de Gouden Pollepel.
E-mail voor vragen of suggesties naar: rd.pollepel@ad.nl

In samenwerking met indebuurt Rotterdam