Volledig scherm
Pegida-demonstranten op het Willemsplein in Rotterdam. © ANP/Robin Utrecht

Filip Dewinter houdt toespraak bij protestmars Pegida

Het Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter komt zaterdag naar Rotterdam om een toespraak te houden bij de demonstratie van de anti-islambeweging Pegida. De omstreden rechtse politicus sprak verleden week ook op een demonstratie in het Duitse Dresden, waar tienduizend mensen op afkwamen. In Rotterdam waren er vorige keer rond de honderd deelnemers.

Volledig scherm
Filip Dewinter, kopstuk van Vlaams Belang, komt naar Rotterdam om een toespraak te houden bij de demonstratie van Pegida. © epa

De Duitse politie onderzoekt de speech van Dewinter, vanwege mogelijke strafbare uitspraken en volksopruiing. Dewinter toonde er de Koran en noemde het boek 'een license to kill'. Vanuit Vlaams Belang, het vroegere Vlaams Blok, wordt stellig ontkend dat Dewinter over de scheef is gegaan.

Omstreden
Dewinter -lange tijd de voorman van de Vlaams-nationalistische partij, staat bekend om zijn omstreden uitspraken. Vele jaren geleden zei hij bij de voordracht van Ahmed Aboutaleb voor het burgemeesterschap van Rotterdam dat 'de islamitische machtsovername een feit is'.

Pegida wil zaterdag vanaf het Wilhelminaplein op Rotterdam-Zuid vertrekken voor de eerste protestmars in Nederland. Eerder werd het nog door de Utrechtse en Rotterdamse burgemeester verboden te lopen, omdat dit te moeilijk te beveiligen zou zijn. Over de exacte verzamelplek en route spreekt de organisatie nog met de gemeente.

Tegenstanders
De actiegroep Anti Fascistische Actie (AFA) heeft tegenstanders onder de noemer 'Laat ze niet lopen' opgeroepen weer hun stem te laten horen tegen Pegida. ,,De ruimte voor extreem-rechts moet zo klein mogelijk worden gemaakt.''

Bij de eerste demonstratie van Pegida in Rotterdam was er veel politie op de been om de twee groepen gescheiden te houden. Toen werden vooral aan de kant van AFA mensen opgepakt.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam