Volledig scherm
Nieuw dit jaar: een voorstelling in een ‘pit’, bezoekers kijken van bovenaf. © Circusstad Festival Rotterdam

Flashmobs in de stad als opwarmer voor het Circusstad Festival

Drie acrobaten voeren een act op in een metersdiepe put en het publiek kijkt van bovenaf: dat is één van de nieuwe acts op het aankomende Circusstad Festival Rotterdam. In aanloop van het festival zijn er deze maand allerlei circus-flashmobs te zien op ongewone locaties. 

Vorig jaar trok het evenement in de meivakantie een recordaantal bezoekers: 28.000. Om dit jaar nog meer mensen te bereiken, zijn er de hele maand april korte voorstellingen van een kwartier te zien op vijftig plekken in de stad. ,,De circusartiesten spelen op basisscholen, op Koningsdag, maar ook voor de Decathlon en in winkelcentrum Alexandrium bijvoorbeeld”, zegt Maaike van Langen, artistiek directeur. Ze noemt het een ‘cadeautje voor de stad’: ,,Zo brengen we het circus naar ongewone plekken, waar cultuur niet zo vanzelfsprekend is.” Het is de nieuwe manier van parade maken, legt ze uit. ,,Vroeger trok een circus met veel bombarie de stad in, nu doen we het op deze manier.”

Nieuw dit jaar zijn de bijzondere locatieprojecten. Een wandeling met het acrobatenduo Tall Tales Acrobatics, dat zijn naam dankt aan het feit dat beide leden heel lang zijn. Of een voorstelling in een ‘pit’ op een nog geheime locatie: bezoekers bekijken vanuit de hoogte acrobaten die onder hen spelen. Het festival vindt plaats van 1 tot 5 mei op het Schouwburgplein, in Theater Rotterdam en het Oude Luxor Theater. De voorstellingen zijn dierenvrij. Van Langen vindt dat circus je blik op de wereld kan verruimen: ,,Je ziet dingen die eigenlijk niet kunnen, of tenminste, die de meeste mensen niet kunnen.”

Volledig scherm
Het festival vindt plaats op het Schouwburgplein, in Theater Rotterdam en het Oude Luxor Theater. © Circusstad Festival Rotterdam

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in.

  1. Marktkooplui vrezen songfestivaldorp: ‘We staan weer met de rug tegen de muur’
    PREMIUM

    Marktkoop­lui vrezen songfesti­val­dorp: ‘We staan weer met de rug tegen de muur’

    De marktkooplieden van de weekmarkt op de Binnenrotte maken zich grote zorgen over de komst van een Eurovision Village. Vertegenwoordigers van de ondernemers werden vandaag bijgepraat door de directie van de Rotterdamse songfestivalorganisatie. ,,Daar hoorden we dat we geen drie, maar vijf marktdagen zullen missen’’, zegt secretaris Laurenz van der Burg van de Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel (CVAH).

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam