Volledig scherm
De brandweer is ter plekke en verricht metingen. © AD

Flats Sperwerhof tijdelijk ontruimd om benzinelucht

updateTwee flats met in totaal zestien appartementen in Capelle aan den IJssel zijn woensdagavond op last van de brandweer ontruimd. In de gebouwen aan de Sperwerhof hing een 'benzine-achtige lucht'. Na ventilatie van de gebouwen kon iedereen rond 01.00 uur 's nachts weer naar huis.

De brandweer lokaliseerde de bron van de lucht in de kruipruimte van het gebouw. Door middel van ventileren werd de brandstoflucht minder. De oorzaak is nog altijd onbekend. Rond middernacht gaf de brandweer ongeveer de helft van de woningen vrij, de rest volgde een uur later, meldde de Veiligheidsregio. Verschillende bewoners regelden tijdelijk onderdak bij familie en vrienden. Ook werden enkele mensen in het gemeentehuis ondergebracht. 

Een woordvoerder van de brandweer heeft geen berichten gekregen over gezondheidsklachten. Bewoners belden de hulpdiensten omdat ze dachten dat er mogelijk een gaslek was. Daar lijkt het volgens de brandweer niet op. 
Er zijn monsters genomen om te onderzoeken om wat voor stof het precies gaat. Van explosiegevaar zou geen sprake zijn geweest. 

Vreemde lucht

Volledig scherm
Ike en Emma roken rond 20 uur een vreemde lucht in hun portiek. © AD

Toen Ike en Emma vanavond rond half 7 hun huis verlieten, was er nog niks geks. Bij thuiskomst, rond 20 uur, roken ze opeens een vreemde lucht in de portiek. ,,Alsof hier een brommer stond”, zegt Emma. ,,De lucht verplaatste zich snel naar boven. Een buurman rook het ook dus toen hebben we Stedin maar gebeld en die heeft de brandweer ingeschakeld.”

Emma staat op straat in een jas die ze in allerijl van de overburen heeft geleend. Want toen de brandweer bij haar in huis kwam meten, wist ze nog niet dat de halve flat direct ontruimd zou worden. ,,Ik had niks meegenomen naar buiten en het is koud!”
 

Volledig scherm
Bij deze flat wordt de lucht geroken. Een hoogwerker met lamp geeft extra zicht bij het onderzoek. © AD

Jamie Brok

Jamie Brok added a new photo.

Volledig scherm
De brandweer is ter plaatse. © HC

In samenwerking met indebuurt Rotterdam