Volledig scherm
Brigadier Stan Vroom uit Flikken Rotterdam waarschuwt: verhuur je huis niet aan criminelen. © Still

Flikken Rotterdam waarschuwt voor verhuur huizen aan criminelen

VIDEOEen filmpje met twee rechercheurs uit de tv-serie Flikken Rotterdam moet eigenaren van panden waarschuwen voor verhuur aan mensen met kwade bedoelingen. De politie en de gemeente willen ermee voorkomen dat criminelen hun toevlucht nemen in appartementencomplexen.

,,Dit is geen aflevering van Flikken Rotterdam", zegt acteur Cees Geel (rechercheur Stan in de serie) in de camera na een flitsende inval in een appartement. Terwijl zijn collega's de boeven in de boeien slaan, spreekt hij eigenaren van appartementen in Rotterdam aan: ,,Dit is dagelijkse kost voor de collega's."

De politie en de gemeente Rotterdam werken samen met Verenigingen van Eigenaren van appartementencomplexen om verhuur van woningen aan criminelen tegen te gaan. Luxe woongebouwen, zoals woontorens, zijn geliefd bij criminelen omdat ze er anoniem kunnen opereren. Ze hebben er geen inkijk en kunnen ongezien naar binnen en buiten. Vaak worden woningen gebruikt als uitvalsbasis voor drugs- of wapenhandel. Vermoedelijk zijn in Rotterdam honderden woningen op die manier in gebruik.

Ledenvergadering

De film moet duidelijk maken wat VVE's kunnen doen om dat tegen te gaan. Op de Kop van Zuid zijn drie VVE's er inmiddels in geslaagd om criminaliteit te voorkomen. ,,We hebben de wijkagent uitgenodigd op de ledenvergadering", vertelt Hans de Man, voorzitter van de VVE van De Statendam. ,,Vervolgens hebben we gekeken hoeveel woningen er nou eigenlijk verhuurd werden."

Goede controle van de huurders, plus veiligheidsmaatregelen in het complex bleken criminaliteit te kunnen voorkomen. ,,Plus mensen bewust maken van wie er nou eigenlijk naast ze woont. We hebben inmiddels al een paar keer een borrel georganiseerd. Het is bij ons inmiddels heel erg onaantrekkelijk voor mensen die kwade bedoelingen hebben."

Hoewel er ook pandeigenaren zijn die hun woningen met opzet aan criminelen verhuren, vanwege de hogere huuropbrengst, zijn veel mensen zich niet bewust van de kwade bedoelingen van huurders. Eigenaren kunnen zelf wel veel doen om ellende te voorkomen, door bijvoorbeeld een loonstrook te vragen, de werkgever te bellen, geen contant geld aan te nemen en om bewijs van inschrijving bij de gemeente te vragen.

,,In de tijd dat ik hier woon, is er drie keer een inval door de politie geweest', vertelt De Man. ,,Veel mensen schrokken daarvan, maar veel bewoners hadden het niet eens in de gaten." Ook in de naastgelegen complexen De Maasdam en De Meridiaan op de Kop van Zuid zijn maatregelen genomen om criminaliteit tegen te gaan. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam