Volledig scherm
Park de Twee Heuvels. © Sanne Donders

Flinke opknapbeurt Park de Twee Heuvels op Zuid

Park de Twee Heuvels in IJsselmonde gaat flink op de schop. De 25 hectare grote groene oase op Zuid krijgt een ‘kwaliteitsimpuls’ en moet zo aantrekkelijker worden voor grotere groepen mensen, zo wil wethouder Simons (Leefbaar, bouwen en wonen).

,,Het park wordt weer een plek waar het fijn is om te zijn, waar mensen zich veilig voelen, waar men zich uitgenodigd voelt om te ontmoeten en te bewegen, en ruimte is voor initiatieven en buurtfeesten’’, zo schrijft hij in een voorstel aan de gemeenteraad.

Op veel plekken in het gebied worden ingrepen gedaan. Zo wordt de zuidelijke heuvel in het park opgehoogd, en gereed gemaakt voor een zitplek onder de bomen met uitzicht over het hele park. ,,De paddenstoel wordt een plek voor natuureducatie’’, luidt de uitleg.

Trimtoestellen

Quote

De vlakte in het midden krijgt ‘evenementengras’

Er wordt een route aangelegd met trimtoestellen. Opties voor een bootcamp zijn er eveneens dankzij een pad heuvelopwaarts. De vlakte in het midden krijgt ‘evenementengras’, zodat er feesten en partijen kunnen worden gehouden. De entrees worden aantrekkelijker, de paden opgeknapt en er komt een aansluiting op het ‘rondje Stadionpark’.

Volledig scherm
Ontwerp Park de Twee Heuvels. © Gemeente Rotterdam

,,Maatregelen worden getroffen om de waterkwaliteit te verbeteren, de bergingscapaciteit te vergroten en de wateroverlast te verminderen. Daartoe worden onder andere bestaande duikers hersteld, greppels gegraven, het wateroppervlak vergroot en paden opgehoogd.’’

In de zuidwesthoek komt een zone met ‘natte natuur’. De dichte begroeiing aan de westkant wordt zoveel mogelijk intact gelaten, zodat de vogels die er nu huizen ook kunnen blijven. Om het vlinders eveneens naar de zin te maken, wordt de overgang van bos naar gras verbeterd. De natuurvriendelijke oevers worden uitgebreid. ,,Met het ontwerp voor de verlichting is ook rekening gehouden met de vleermuizen in het park.’’

Metamorfose

Park de Twee Heuvels maakt deel uit van een nog veel grotere metamorfose in dit deel van Rotterdam-Zuid. Dat begint ten westen van de Veranda met de bouw van een nieuw Feyenoordstadion, woningbouw, een nieuwe bioscoop en ander vermaak, plus een verbouwing van de huidige Kuip en veel ruimte voor sport en recreatie.

Bewoners konden de afgelopen tijd hun mening geven over de toekomst van het park en suggesties aandragen. Het ontwerp is ook besproken met de Bomenridders. Dit alles leidde tot een aantal wijzigingen, bijvoorbeeld behoud van het skatepark en de kabelbaan. Aan de westzijde worden meer bomen gered.

Wil jij ook als eerste op de hoogte zijn van breaking news in jóuw regio? Zet dan je pushnotificatie aan

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam