Het Dutch Pinball Museum
Volledig scherm
Het Dutch Pinball Museum © AD

Flippermuseum naar ‘cultureel pakhuis’ Dubbelde Palmboom

Het Dutch Pinball Museum, gevestigd in de Fenixloods in Katendrecht, verhuist in februari volgend jaar naar pakhuis Dubbelde Palmboom in Delfshaven.

Het flipperwalhalla heeft tijdelijk onderdak nodig, aangezien de Fenixloods wordt omgebouwd tot een Landverhuizersmuseum. Na de werkzaamheden, die naar verwachting twee à drie jaar duren, keren de tientallen flipperkasten weer terug naar de oude stek.

Cultureel pakhuis 

Het nieuwtje is bekend gemaakt bij de presentatie van de nieuwe plannen voor de Dubbelde Palmboom. Het voormalig museum staat sinds 2012 leeg en wordt omgebouwd tot een ‘cultureel pakhuis’. Vandaag draagt de Rotterdamse VVD-wethouder Bas Kurvers de sleutel over aan Niels van der Vlist, directeur van de stichting Stadsherstel Historisch Rotterdam. Na lang gesoebat over de aankoopprijs gaat Stadsherstel het rijksmonument uit 1825 opknappen en nieuw leven inblazen.

De komst van het Pinball Museum moet een grote trekker worden. Het flippermuseum is woensdag, zaterdag en zondag geopend.,,Het is een prachtig en groot pand, maar historisch Delfshaven ligt helaas niet in de loop. Met het Pinball Museum krijgt het pand meer bekendheid. Alleen kunnen we die dagen niets anders programmeren, want die flipperkasten geven natuurlijk een gigantische herrie’’, zegt Van der Vlist.

Theater

De andere dagen wordt het pand gebruikt voor verschillende culturele activiteiten. ,,Denk aan exposities, debatten, theatervoorstellingen. Daar is het gebouw uitermate geschikt voor. Ook is het de bedoeling dat er beneden horeca komt,’’ zegt Van der Vlist.

Stichting Stadsherstel, de club die monumentaal erfgoed opknapt, wil de Dubbelde Palmboom kopen om het ‘toegankelijk’ te houden. Het oude pakhuis was sinds 1975 het historisch museum van Rotterdam. Sinds 2012 stond het leeg en er waren plannen voor een gezondheidscentrum. ,,Iedereen kent het. Bijna alle Rotterdamse scholieren zijn hier wel eens geweest met school. Dit gebouw vertelt het verhaal van de stad, en dat willen we zo houden.’’

De club heeft ook het nabij gelegen zeventiende-eeuwse Zakkendragershuisje gekocht.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam