Volledig scherm
Personeel van kolenoverslagbedrijf EMO demonstreerde tegen het verlies van hun banen. © AD

FNV Havens: ‘Kolenfonds komt voor havenwerkers die baan verliezen’

Het ‘kolenfonds’ voor havenwerkers die hun baan verliezen gaat er komen. Door het versnelde verdwijnen van kolencentrales in Rotterdamse haven zal er geen plek meer voor deze havenwerkers zijn. Onder de noemer Westhaven Arrangement zal er een steunfonds komen voor deze werknemers. Dat meldt FNV Havens. 

Daarmee komt een einde aan een lange periode van onzekerheid voor de havenwerkers. De roep om een kolenfonds speelt al sinds november 2015, toen D66 met een motie kwam waarin werd opgeroepen om alle kolencentrales versneld te sluiten. Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft volgens FNV Havens zo’n 25 miljoen euro toegezegd voor het fonds. 

Werknemers uit de kolensector kwamen in actie voor het behoud van hun baan. Toenmalig D66-wethouder Adriaan Visser gaf vorig jaar aan dat onderzoek moest worden gedaan naar een fonds voor werknemers die hun baan zouden verliezen door het verdwijnen van kolen uit de Rotterdamse haven. 

Nog voor de zomervakantie hoopt FNV Havens een bijeenkomst te organiseren waarbij alle betrokkenen kunnen worden geïnformeerd. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

  • In de hele stad (88%)
  • Alleen daar waar overlast is (4%)
  • Nergens (8%)
6161 stemmen