Volledig scherm
Veldwerkers van de inspectie Leefomgeving en Transport namen monsters op het terrein van Eurogrit. © VICTOR VAN BREUKELEN

FNV krijgt inzage in lijst Eurogrit

De FNV krijgt inzage in de lijst waarop de bedrijven staan die hebben gewerkt met Eurogrit dat met asbest is vervuild. De vakbond wil de lijst inzien zodat de werknemers van de bedrijven goed kunnen worden geïnformeerd. De Inspectie SZW (De voormalige Arbeidsinspectie, red.) weigerde dat in eerste instantie omdat de wet dit zou verbieden, maar is nu gezwicht.

,,Het is al dramatisch genoeg dat asbest bij de bedrijven terecht is gekomen. Nu moeten we zorgen dat alle informatie die er is ook via onze kanalen zo snel mogelijk aan de werknemers wordt gegeven”, zegt Kitty Jong, vicevoorzitter van de FNV. Inspectie SZW heeft toch besloten ook zelf werknemers van de bedrijven te informeren.

Anderhalve week geleden ontdekte Eurogrit uit Dordrecht kankerverwekkend asbest in straalgrit. De afgelopen maanden is dat geleverd aan 140 bedrijven in Nederland en België, die het gebruiken voor het verwijderen van roest en vuil van stalen oppervlaktes.

De Inspectie SZW gaf aan dat alle bedrijven op de lijst al benaderd zijn en dat 98 procent daarvan heeft gereageerd. ,,Toch willen wij de lijst inzien. Niet om bedrijven aan de schandpaal te nagelen, maar om er op toe te zien dat de werknemers inderdaad goed op de hoogte zijn gebracht”, aldus Jong. De inspectie zegt weliswaar de 140 afnemers in beeld te hebben, maar er zijn ook bedrijven die het straalgrit hebben doorgeleverd. 

In samenwerking met indebuurt Rotterdam