Volledig scherm
Een blok cocaïne zoals dat vaak wordt gesmokkeld. © OM

Forse celstraffen geëist tegen verdachten van drugssmokkel

Justitie heeft tegen een groep van vijf mannen uit Rotterdam, Schiedam, Ridderkerk en Rijswijk celstraffen tot zeven jaar geëist voor de smokkel van twee partijen cocaïne. Het gaat daarbij om een lading van 150 kilo die werd onderschept en een zending van achthonderd kilo die nooit is gevonden.

Drie van de vijf verdachten, die in leeftijd variëren van 26 tot 59 jaar, werkten bij containerbedrijven in de Rotterdamse haven. Ze speelden een sleutelrol bij de invoer van 150 kilo die mei dit jaar Nederland binnenkwam. Uit afgeluisterde telefoongesprekken werd het voor de politie duidelijk dat ook de smokkel van achthonderd kilo coke uit Brazilië werd voorbereid. Maar hoe er ook in de haven op en rond het tijdstip waarom de boot binnen had moeten komen, werd gezocht  naar de containers met kostbare handelswaar; ze werden niet gevonden.

Gedurende het politie-onderzoek werden bij invallen bij verschillende verdachten onder meer drie vuurwapens gevonden. De aanklager neemt dat hoog op.  

,,De verdovende middelen waren uiteraard hoofdmoot in dit dossier, maar ook hier zien we uiteindelijk de drie-eenheid: verdovende middelen, geld en wapens‘’, aldus de aanklager. ,,Ik plaats hierbij de kanttekening dat waar drugs zijn er vaak wapens zijn. Wapens die uiteindelijk gebruikt kunnen worden. Bijna dagelijks worden we in Rotterdam geconfronteerd met het gebruik van vuurwapens. Het bezit moet daarom dan ook bestraft worden.‘’

De 26-jarige Rijswijker Joeri B. hoorde de zwaarste straf eisen: zeven jaar gevangenis. Rotterdammer Michael B. (36) moet wat het Openbaar Ministerie (OM) betreft zes jaar de bak in. Drie andere verdachten hangt vijf jaar cel boven het hoofd. Verdachte nummer vijf zou volgens  en het OM gezien zijn beperkte rol in het geheel achttien maanden moeten gaan zitten.

De rechtbank doet uitspraak op 8 oktober.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam