Volledig scherm
Airbnb groeit in Rotterdam. © ANP

Forse groei Airbnb in Rotterdam

Airbnb zit flink in de lift in Rotterdam. Bijna 70.000 mensen boekten dit jaar via het verhuurplatform een verblijf in Rotterdam. Ze gaven naar schatting 33 miljoen euro uit. De gasten? Voornamelijk Amsterdammers.

Quote

Rotterdam is niet voor niets de tweede stad van Nederland

woordvoerder Airbnb

Dit blijkt uit cijfers die Airbnb vandaag aanbiedt aan de gemeenteraad. Ongeveer 1.300 Rotterdammers verhuren (een deel van) hun huis op de site van Airbnb, wat hen na een gemiddelde verhuurperiode van 34 nachten per jaar ongeveer 2.500 euro oplevert. Gezamenlijk verdienden deze 'hosts' tussen oktober 2016 en oktober van dit jaar zo'n 7 miljoen euro.

Hoewel exacte cijfers over voorgaande jaren ontbreken, ziet Airbnb een forse stijging van het aantal boekingen in Rotterdam. Dat leidt tot een tweede plaats op de landelijke ranglijst, na koploper Amsterdam.
Een woordvoerder van Airbnb wil, vooruitlopend op publicatie van de jaarcijfers in andere steden, nog niet bevestigen dat Rotterdam over Den Haag en Utrecht heen wipt, maar zegt dat 'Rotterdam niet voor niets de tweede stad van Nederland is'.

Ondanks de stijging van het aantal huurders in Rotterdam is hier geen sprake van Amsterdamse toestanden. In de hoofdstad verhuren 18.000 mensen hun huis en gaat het aantal overnachtingen ruim over de miljoen heen. Om de overlast die daarmee gepaard gaat te beteugelen, heeft Amsterdam dertig handhavers aangesteld die (ver)huurders opsporen die zich niet aan de regels houden. Ook is er sinds enkele weken een meldplicht voor iedereen die een kamer of huis aan toeristen verhuurt. Overtreders riskeren een boete van ruim 20.000 euro.

Klachten
Dat soort maatregelen is in Rotterdam niet nodig. Volgens een woordvoerster van de gemeente zijn er dit jaar minder dan tien klachten binnengekomen over verhuuroverlast. Met de toename van het aantal toeristen dat naar Rotterdam komt, stijgen ook hun uitgaven. Volgens Airbnb spendeerden de binnen- en buitenlandse gasten hier 33 miljoen euro in horecagelegenheden, musea en winkels.

De site nam twee piekmomenten waar. Zo werden voorafgaand aan de marathon 1.700 boekingen gedaan tegen 850 in 2016. Ook het festivalweekend rond Rotterdam Unlimited leidde tot veel extra boekingen: 1.800, een toename van 23 procent. En opmerkelijk: met name Amsterdammers weten Rotterdam goed te vinden.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam