Volledig scherm
Verwarde personen © Annelies Vlaanderen

Forse stijging aantal meldingen verwarde personen in Rotterdam

Het aantal meldingen van verwarde personen is opnieuw flink gestegen. In 2019 werden in Rotterdam 5332 meldingen gemaakt. Dat zijn er ruim 500 meer dan het jaar daarvoor, blijkt uit cijfers van de politie.

Het is een trend die de laatste jaren speelt en nog steeds doorzet. Jaarlijks worden meer meldingen gemaakt van mensen die verward gedrag vertonen. Dat kan gaan om mensen die kampen met psychische problemen of dementie en kan variëren van buren die voor overlast zorgen en hun huisraad van het balkon gooien tot mensen die in de war zijn en hulp nodig hebben.

Geestelijke gezondheidshulp

Niet alleen in Rotterdam is er een toename, ook in de omliggende gemeenten werden vorig jaar meer meldingen gedaan dan voorheen. In Capelle aan den IJssel waren het er 501 ten overstaan van 389 in 2018. In Vlaardingen waren het er in 2018 ook 389 en vorig jaar 459. In kleinere gemeenten, zoals de Hoeksche Waard, gaat het logischerwijs om kleinere aantallen. Zo nam het daar met 30 meldingen toe tot 271.

Traumatisch 

De politie luidde al meer dan eens de noodklok omdat ze de handen vol heeft aan verwarde personen. Vaak moeten zij eraan te pas komen, terwijl de mensen in kwestie eigenlijk geestelijke gezondheidshulp nodig hebben. Ook is de ervaring voor de persoon zelf vaak heel traumatisch. Ze worden meegenomen in een politiebus en naar het bureau gebracht. Niet in alle gevallen. Soms wordt geprobeerd om hem of haar gelijk naar een zorginstelling te brengen. De politie komt hierdoor soms niet toe aan ander werk. 

In Rotterdam werden in 2012 ‘nog maar’ 1938 meldingen gemaakt over verwarde personen. 

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam