Volledig scherm
Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet flyert samen met Leefbaar Rotterdam-lijsttrekker Joost Eerdmans op het Beursplein © ANP

Forum voor Democratie verbreekt banden als Leefbaar in college gaat

Forum voor Democratie belooft de alliantie met Leefbaar Rotterdam te verbreken op het moment dat Leefbaar zitting neemt in een nieuw stadsbestuur in Rotterdam. Die verklaring heeft Forum voor Democratie zojuist gepubliceerd op haar website. Een 'meesterzet', vindt Leefbaar-leider Joost Eerdmans.

Quote

Het is een groots gebaar om de patstel­ling te verbreken. Nu kunnen we eindelijk echt starten met de formatie, zonder blokkades

Joost Eerdmans, Leefbaar Rotterdam

FvD geeft als reden voor het verbreken van de samenwerking dat het essentieel is dat Leefbaar Rotterdam onderdeel wordt van het nieuwe college. ,,De afgelopen weken bleken de onderhandelingen voor een nieuw College in Rotterdam steeds weer vast te lopen op bezwaren van D66 tegen de alliantie die Leefbaar Rotterdam heeft gesloten met FVD’’, schrijft Forum op haar website.

De alliantie wordt echter pas verbroken als Leefbaar daadwerkelijk zitting gaat nemen in het stadsbestuur. ,,Het is dus voor D66 nu een kwestie van “gelijk oversteken” en te laten zien dat ook bij D66 de belangen van de Rotterdammers boven de eigen partijpolitieke spelletjes gaan’’, stelt partijleider Thierry Baudet.

Een 'meesterzet' van Baudet, stelt Eerdmans. ,,Het is een groots gebaar om de patstelling te verbreken. Nu kunnen we eindelijk echt starten met de formatie, zonder blokkades. Dit is heel goed nieuws.’’ Het idee kwam van Baudet, zegt Eerdmans. ,,Hij verraste mij hiermee. En het komt mij goed uit, dat klopt.’’ Eerdmans kan zo zonder gezichtsverlies afstand nemen van de alliantie met Forum voor Democratie.

Bezwaren

D66 eiste eerder al dat Leefbaar afstand doet van het 'racistische Forum'. Maar ook de Rotterdamse PvdA en GroenLinks hebben grote bezwaren tegen de alliantie van Leefbaar en Forum. Dat vormde een grote belemmering bij het vormen van een nieuw stadsbestuur. De grootste partij Leefbaar Rotterdam (11 zetels) dreigde buitenspel te worden gezet.

Eerder deze week hield Forum nog halsstarrig vast aan haar partner Leefbaar en wederzijds. ,,Joost Eerdmans mag doen wat hij wil. Maar ik zou het onverstandig vinden als de alliantie wordt opgezegd. Leefbaar wint er niks mee’’, zei Baudet toen tegen deze krant. Toch denkt hij daar nu anders over. ,,FVD benadrukt het cruciale belang van een goed stadsbestuur voor Rotterdam en betreurt de halsstarrige, op gekunstelde vijandbeelden gebaseerde, opstelling van D66’’, schrijft Forum voor Democratie.

Leefbaar denkt nu aan een coalitie met Leefbaar Rotterdam, VVD en D66 als basis. Een van de partijen uit het andere blok zou daar nog bij kunnen aansluiten - GroenLinks of PvdA - maar een combinatie met CDA (2 zetels) en CU-SGP (1 zetel) is ook een reële optie. CU-SGP ziet dan af van een wethouder. Die rechts-christelijke coalitie zou leunen op 24 zetels, één boven het minimum. 

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws uit Rotterdam en omgeving? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief. 

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

  • In de hele stad (88%)
  • Alleen daar waar overlast is (4%)
  • Nergens (8%)
9478 stemmen