Volledig scherm
De fractievoorzitters van vijf Rotterdamse oppositiepartijen doen aangifte tegen oud-wethouder Visser op het politiebureau Doelwater. Vlnr: Maurice Meeuwissen (PVV), Joost Eerdmans (Leefbaar Rotterdam), Stephan van Baarle (Denk), Ellen Verkoelen (50Plus) en Ruud van der Velden (Partij voor de Dieren). Afwezig zijn de SP en Nida. © AD

Fractievoorzitters doen aangifte tegen oud-wethouder Visser om lekaffaire

De fractievoorzitters van de Rotterdamse oppositie zijn vanochtend samengekomen bij het politiebureau aan het Doelwater om aangifte te doen tegen oud-wethouder Visser om de lek-affaire rondom het Schiekadeblok.

De zeven partijen noemen het verbijsterend dat het Rotterdamse college besloot geen aangifte te doen nadat uit een onderzoek zou blijken dat het gelekte stuk niet geheim is. Volgens het college heeft voormalig wethouder Adriaan Visser weliswaar een intern document gelekt maar blijft het onduidelijk of het geclassificeerd is als ‘geheim’ of ‘vertrouwelijk’. Noch is verspreiding ervan schadelijk voor de gemeente.

De fractievoorzitters van de PVV, Leefbaar Rotterdam, Denk, 50Plus en de Partij voor de Dieren zijn naar het politiebureau gekomen. Nida en de SP waren afwezig. Zij ondersteunen de aangifte wel.

Ambtsmisdrijf 

Fractievoorzitter van Leefbaar Rotterdam Joost Eerdmans, die jarenlang met Visser samenwerkte, zegt dat de actie geen aangifte is tegen ‘de persoon Adriaan Visser'. ,,Maar als je denkt dat er een ambtsmisdrijf is gepleegd is het je burgerplicht om aangifte te doen.”

Quote

Onderzoe­kers wringen zich in allerlei bochten om tot de conclusie ‘niet geheim’ te komen

Joost Eerdmans

De oppositie doet aangifte in navolging van twee eerdere aangiften door burgers. Na de aangifte gaan de partijen met elkaar in debat over de lek-affaire.

Ellen Verkoelen (50Plus) pleit voor een second opinion. ,,Want dit is een waardeloos onderzoek’’, vindt Verkoelen. Ze acht de kans groot dat het Openbaar Ministerie de zaak oppakt. Ook Joost Eerdmans vindt dat het OM zich over de zaak moet buigen. ,,Dit was een geheim document en dat mocht Visser niet lekken. Het OM moet dit onderzoeken en daarna de rechter want dit onderzoek rammelt. Onderzoekers wringen zich in allerlei bochten om tot de conclusie ‘niet geheim’ te komen. De burgemeester moet zich dat aantrekken.’’

D66-wethouder Visser stapte vorige maand op nadat hij bij burgemeester Aboutaleb had opgebiecht dat hij een collegestuk had gelekt aan journalisten. ‘Ik heb gehandeld in een emotionele opwelling en dat had ik niet moeten doen’, schreef hij in zijn ontslagbrief. De oppositie verlangde dat de gemeente aangifte zou doen van een ambtsmisdrijf maar het stadsbestuur besloot eerst tot een onafhankelijk onderzoek naar de status van het document, uitgevoerd door het bureau Strated Consulting.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in! 

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam