Volledig scherm
De presentatie van het kookboek, met tv-kok Alain Caron in de Kookstudio van Sieberen Meerema. © Frank de Roo

Franse topkok lyrisch over Rotterdams kookboek: ‘Dit past lekker bij deze tijd’

Wie nog inspiratie zoekt voor het kerstdiner moet even opletten. Kookstudio Meerema in Rotterdam brengt Sieb’s proefschrift uit, een boek vol met basisrecepten. Tv-kok Alain Caron reikt de eerste exemplaren uit. ,,Vanuit een basis kan je verder denken in hele gerechten”, zegt de maker, Sieberen Meerema.

,,Kreeg ik het altijd maar zo”, klinkt het in een kookstudio. In plaats van een kleine snack krijgen de gasten tijdens de uitreiking van het boek een hele maaltijd. Er staan grote bakken met varkensvlees, aardappelpuree, rode kool en zuurkool. ,,Dit past lekker bij deze tijd van het jaar en het is eten uit onze eigen Nederlandse keuken”, zegt Meerema.

Sieb’s proefschrift is een kookboek met zo’n tachtig recepten: ‘simpele’ aardappelpuree, dressing, pesto of risotto. Toetjes staan er ook in, zoals een bavarois, chocolademousse, crème brulée en amandel-nougat ijs. Het boek lijkt op een schrift dat iemand zelf bijhoudt. Er staan geen strakke foto’s van eten in, maar in plaats daarvan zijn het tekeningen.

Quote

Dit is ook echt zo’n boek wat lekker vies mag worden.

Alain Caron

,,Dit is typisch iets voor Sieberen”, zegt Alain Caron, de tv-kok van Masterchef. ,,Hij heeft zogezegd schijt aan alles en doet het lekker op zijn manier. Dit is ook echt zo’n boek wat lekker vies mag worden.”

Beide koks hebben zo hun favoriete gerecht voor de kerst. ,,Een bavarois is altijd goed, heerlijk zoet”, zegt Meerema. ,,Maak zeker iets met wortelen en knolselderij. Een lekkere vis uit de oven werkt altijd”, zegt Caron.  Zelf zet de top-kok een Nederlandse kip met veel groenten op tafel. ,,En ik kook”, lacht hij. 

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam