Volledig scherm
De bewuste bananen waartussen de coke werd verstopt. © OM

Fruitbedrijf dekmantel voor cocaïnesmokkel

Een logistiek fruitbedrijf in Rotterdam is eind 2016 gebruikt als dekmantel voor de doorvoer van 250 kilo cocaïne. De drugs zaten verstopt in dozen met bananen uit Ecuador. Justitie verdenkt zes personen ervan betrokken te zijn geweest bij de smokkel. Ze staan deze week voor de rechtbank. Voor het proces zijn vier dagen uitgetrokken.

Het HARCteam Rotterdam, een samenwerkingsverband van Zeehavenpolitie, Douane en Fiod, sloeg op de laatste dag van 2016 toe nadat de bananen door een zeeschip waren gelost bij het fruitbedrijf. Het HARCteam viel daar binnen vlak nadat een vrachtwagen de verdachte lading kwam halen. Bij de actie werden vijf personen aangehouden; mannen tussen de 29 en 47 jaar en afkomstig uit Rotterdam, Schiedam, Spijkenisse, Berkel en Rodenrijs en Katwijk. Eén van de arrestanten was een medewerker van het fruitbedrijf, twee andere verdachten waren via een uitzendbureau ingehuurd.

Geldtelmachine 

Bij zoekingen in de woonhuizen van de verdachten werden tienduizenden euro’s gevonden. Daarnaast werden twee vuurwapens, drie tasers, een geldtelmachine, sieraden, een paar honderd kilo illegaal zwaar vuurwerk en enkele waardevolle goederen in beslag genomen.

Bij de behandeling van de rechtszaak zal duidelijk moeten worden hoe de rolverdeling binnen de drugsbende was geregeld.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam