Foto ter illustratie
Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP XTRA

Fruithandel Bakker mag loods bouwen in Nieuw-Reijerwaard

Groente- en fruittransporteur Bakker Barendrecht, één van de grootste groente- en fruitdistributiebedrijven van Nederland en hofleverancier van Albert Heijn, mag een nieuw koelhuis bouwen op agro-bedrijventerrein Nieuw Reijerwaard in Ridderkerk.

Dat is het resultaat van een uitspraak van de Raad van State (RvS), die vandaag alle bezwaren van omwonenden, verenigd in stichtingen Nieuw-Reijerwaard en Oude Kern Rijsoord, heeft verworpen.

De bewoners van Rijsoord vrezen een ‘enorme verkeerschaos’ op en rond het nieuwe bedrijventerrein Nieuw-Reijerwaard als niet snel de juiste verkeersmaatregelen worden getroffen en sluipverkeer over de Rijksstraatweg wordt tegengegaan.

Volgens de Raad van State mag het vrachtverkeer van Nieuw-Reijerwaard alleen over de Verbindingsweg naar rijksweg A15 en niet over de Voorweg en de Rijksstraatweg, waar de meeste tegenstanders van de plannen wonen. Mochten er toch vrachtwagens over deze routes gaan rijden, dan is dat een kwestie van handhaving, meent de Raad.

Turborotonde

Verder ziet het bestuursrechtscollege geen reden om het bouwplan te vernietigen, omdat de geplande turborotonde bij verkeersknooppunt IJsselmonde niet wordt aangelegd. In plaats daarvan is gekozen voor een gewone kruising met stoplichten. Verder is aanpassing van de toegang tot Nieuw-Reijerwaard pas echt nodig als het terrein voor 40 procent met bedrijven is bezet. Zover is het nog niet.

De Raad van State ziet ook geen parkeerproblemen. Bakker heeft minimaal 363 parkeerplaatsen op eigen terrein nodig en het bedrijf gaat er 394 aanleggen, meer dan strikt noodzakelijk is.

Miljoenenproject

Nieuw Reijerwaard, op de grens van Ridderkerk met Barendrecht, moet uitgroeien tot het modernste bedrijvenpark van Nederland op het gebied van agro en logistiek. In het miljoenenproject doen de gemeenten Rotterdam, Barendrecht en Ridderkerk mee. De komst van Bakker is een meevaller, want tot dusverre loopt het niet storm wat betreft nieuwkomers in het gebied naast Hotel Van der Valk Ridderkerk.

De IJsselmondse Knoop, met in het midden het Van der Valk Hotel en rechts het veilingterrein.
Volledig scherm
De IJsselmondse Knoop, met in het midden het Van der Valk Hotel en rechts het veilingterrein. © Nieuw Reijerwaard

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam