Volledig scherm
Foto ter illustratie. Een eerdere editie van het G-voetbaltoernooi van Excelsior. © Sanne Donders

G-team Excelsior’20 gaat als ‘prof’ in Bijzondere Eredivisie voetballen

Een G-voetbalteam van Excelsior’20 uit Schiedam gaat komend seizoen namens Excelsior Rotterdam in de Bijzondere Eredivisie voetballen. Betaalde voetbalclubs adopteren daarin een G-team. Morgen gaan de twaalf geselecteerde G-voetballers van Excelsior de tenues passen voor volgend seizoen, een teamfoto maken en een contract ondertekenen, onder toeziend oog van hoofdtrainer Ricardo Moniz. Gedurende het seizoen worden alle teams gevolgd voor een televisieserie die NPO in het najaar van 2019 uitzendt.

Naast Excelsior doen ook G-voetbalteams van ADO Den Haag, Ajax/Only Friends, De Graafschap, FC Emmen, FC Groningen, Heracles, VVV Venlo, SC Heerenveen en FC Utrecht mee aan deze competitie. De Bijzondere Eredivisie is een initiatief van de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind de NSGK en de VriendenLoterij. Deze stichting wil een podium scheppen voor G-voetballers (jongens en meisjes van 12 tot 18 jaar) met ambitie en ze het gevoel geven een professionele voetballer te zijn.

Het team van Excelsior bestaat uit tieners met een verstandelijke beperking. ,,De jongens en meiden in dit vinden het geweldig en heel spannend’’, zegt Dave van der Linde, bestuurslid van de voetbaltak van Excelsior’20. ,,Twee van hen worden ook gevolgd voor de televisieserie. De achterliggende gedachte is dat je ook fanatiek kunt sporten als je een handicap hebt.’’

Uitwedstrijden

Excelsior’20 heeft uit de G-voetballers die bij de Schiedamse club zitten een selectie gemaakt van spelers die namens Excelsior Rotterdam gaan voetballen. Zij kunnen elke week op woensdag trainen. Ze spelen wedstrijden in onder meer het Van Donge & De Roo Stadion en reizen met de bus naar uitwedstrijden. Excelsior4All, de maatschappelijke stichting van Excelsior, maakt dit mede mogelijk. Op een speeldag spelen de teams, in een 8-tegen-8 vorm in toernooivorm meerdere wedstrijden, tegen elkaar. 

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam