Gedumpte ganzen in Nieuwerkerk aan den IJssel
Volledig scherm
Gedumpte ganzen in Nieuwerkerk aan den IJssel © Animal Rights

Ganzenkiller actief in Nieuwerkerk: ‘Hele families zijn uit elkaar gerukt’

In Nieuwerkerk aan den IJssel zijn de afgelopen week zeker 34 dode ganzen aangetroffen aan de Tweede Tochtweg. Bij een aantal dieren is het borststuk verwijderd. Dierenrechtenorganisatie Animal Rights looft een beloning uit van 5000 euro voor de tip die leidt tot de ontmaskering en veroordeling van de dader of daders.

,,Ook vorig jaar kregen wij al meldingen van gehavende en gedumpte lichamen, maar onderzoeken lopen op niets uit en daders komen hier ongestraft mee weg”, aldus Jessica Smit van Animal Rights. ,,Er is te weinig controle op stroperij, maar ook op reguliere jacht in het veld en onze buitengebieden. Deze gruweldaden mogen niet ongestraft blijven’’


Ganzen zijn sociale vogels die paartjes vormen voor het leven. Ze zijn trouw aan hun partner. Ze bezoeken vaak dezelfde slaap- en broedplaatsen. Ganzen leven in familieverbanden en worden gemiddeld twaalf jaar. Bij een leven zonder risico’s kunnen ze ook gemakkelijk twintig jaar worden. 

Lekkernij

Smit: ,,Het doden van enkele dieren uit een groep zorgt er letterlijk voor dat families uit elkaar worden gerukt. De dode ganzen in Nieuwerkerk zijn gevonden door de dierenambulance. De uitgesneden borststukken zouden te maken kunnen hebben met het gebruik voor consumptie. Ze worden door sommige mensen beschouwd als een lekkernij.
‘’

Animal Rights wil dat de daders worden gepakt en dat er serieus onderzoek wordt gedaan. ,,Wij willen een duidelijk signaal afgeven”, stelt Jessica Smit. ,,Het onderzoek schiet te kort. Aan de levens van ganzen wordt amper waarde gehecht, maar voor ons is elk dier een individu met recht op leven. Wie de gouden tip geeft, kan rekenen op een beloning.”


 Als er meerdere tips leiden tot een veroordeling,  dan wordt de beloning verdeeld.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam