Volledig scherm
PREMIUM
Dirk-Jan Polak (midden) levert ganzenstoofvlees voor de patat van Bram Ladage. © Jan de Groen

Ganzenvlees uit eigen streek, ook op patat

Gans uit eigen streek is in opkomst, ook aan de kerstdis. Poelierbedrijf Hollands Wild uit Schiedam verwerkte het afgelopen jaar 20.000 ganzen uit vooral de Hoeksche Waard tot allerlei vleesproducten en wil dat aantal opschroeven. Want er worden veel meer wilde ganzen geschoten en die belanden vaak bij de destructie.

Quote

Waarom willen we dit eigenlijk nog?

Dirk-Jan Polak

Het jonge poeliersbedrijf van Dirk-Jan Polak en Jo Kloet kwam het afgelopen jaar nieuw binnen op allerlei hippe food-lijstjes en is nu genomineerd voor een Quooker Innovatie Award. ,,Door van wilde ganzen lekkere producten te maken voor de bewuste en duurzame consument, draagt Hollands Wild bij aan het voorkomen van voedselverspilling’’, luidt de nominatie.

Polak is erg in zijn nopjes met de voordracht. De voormalig tuinder uit Rhoon stoort zich er enorm aan dat 95 procent van het wild dat in de schappen ligt, afkomstig is uit het buitenland of uit kweekfarms, terwijl in Nederland volop wild aanwezig is dat door jagers wordt geschoten vanwege de overlast die de dieren veroorzaken. ,,Deze week zijn op Schiphol duizenden dode kalkoenkuikens gevonden die vanuit Canada hierheen zijn gevlogen. Waarom willen we dit eigenlijk nog?’’

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam