Volledig scherm
Als het aan D66 ligt, mogen sommige straatnaambordjes wel worden voorzien van meer uitleg. © ANP XTRA

‘Geef meer uitleg bij straatnamen én vernoem een straat naar Deelder’

Naar wie is de Nobelstraat vernoemd en waaraan dankt de Duivendrechtstraat zijn naam? De gemeente Rotterdam mag best door middel van bordjes meer uitleg geven over de herkomst van straatnamen, vindt D66-raadslid Nadia Arsieni.

Het afgelopen weekeinde barstte op de berichtensite Twitter een discussie los over straatnamen. De aanleiding was een bericht van Het Parool-verslaggever, die een foto van de Amsterdamse Coffijboomstraat plaatste. ‘Nieuw’, schreef hij erbij, ‘de straatnaamdisclaimer’. Op de foto was onder het bord nog een bord te zien, waarop te lezen valt Coffijboom een naam is die sinds 1700 aan diverse schepen is gegeven. ‘Een van deze schepen kan gebruikt zijn voor het vervoer van slaven.’ Het weblog Geenstijl achterhaalde dat de ‘straatnaamdisclaimer’ helemaal niet nieuw is: het bordje hangt er al zo'n elf jaar.

Nonnieuws dus? Nee, want internetters gingen vervolgens met elkaar in discussie over de vraag of zulke uitlegbordjes ook elders in het land moeten worden opgehangen. Ja, vindt Arsieni, die vorig jaar al pleitte voor meer diverse straatnamen. ,,Niet alleen bij controversiële straatnamen, maar bij voor het grote publiek onbekende namen kan zo'n bordje geen kwaad. Soms gebeurt dat al, staat er onder de naam bijvoorbeeld het beroep van iemand en zijn of haar geboorte- en sterfdatum. Er is weliswaar een app van de gemeente die uitleg geeft over straatnamen, maar ik kan me voorstellen dat je die niet elke keer opent als je langs een straatnaambord loopt.‘’ 

Verzetsheld

Het pleidooi van Arsieni van vorig jaar voor meer diverse straatnamen heeft zijn vruchten afgeworpen: Delfshaven krijgt in 2021 drie straten die zijn vernoemd naar vrouwelijke artiesten: zangeres Annie de Reuver, danseres Stalusa Pera en actrice Yoka Beretty. Ook komt er een Tulastraat, vernoemd naar een Curaçaose verzetsheld. ,,Én wat mij betreft mag er ook een Jules Deelderstraat komen, graag zelfs,‘’ zegt de politica, die overigens niets voelt voor het vervangen van bestaande straatnamen.

Terug naar de twee voorbeelden uit de begin van dit artikel: de Nobelstraat en de Duivendrechtstraat. De Nobelstraat is vernoemd naar Hendrik Nobel, in de zeventiende eeuw bewindvoerder van de Rotterdamse VOC-kamer (VOC-kamer (Verenigde Oost-Indische Compagnie). De Duivendrechtstraat is niet genoemd naar de gelijknamige plaats, maar naar een motortankschip dat in 1949 van de werf rolde bij de RDM.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam