Volledig scherm
© anp

'Geen aanwijzingen voor misbruik bij Eritrese kerk'

Er komt geen strafrechtelijk onderzoek naar de Eritrees-orthodoxe kerk in Rotterdam. Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM) maandag. Volgens het OM zijn er geen aanwijzingen voor misbruik die een strafrechtelijk onderzoek rechtvaardigen.

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) maakte begin januari duidelijk dat alleenstaande minderjarige asielzoekers niet meer naar kerkdiensten van de Eritrees-orthodoxe kerk in Rotterdam moesten gaan. Een woordvoerder van het COA wilde niet zeggen wat de aanleiding was, alleen dat er ,,ernstige signalen'' waren binnengekomen. Er zou sprake zijn van ,,een groot aantal zwangerschappen van Eritrese jonge vrouwen (van 17-22).

Voorzitter Teklit Girmazion van het bestuur van de Rotterdamse kerk zei, in een reactie aan het Reformatorisch Dagblad, geschrokken te zijn van de signalen over mogelijke misstanden. Hij zou geen contact hebben gehad met het COA, maar wel openstaan voor een gesprek. Girmazion herkent het beeld van een groot aantal zwangere jonge vrouwen niet. 

Misbruik kan volgens de woordvoerder niet hebben plaatsgevonden in de kerk. Het kerkbestuur zou eerder, na klachten over overlast, hebben besloten dat er 's nachts geen bezoekers meer in de pastorie en kerk mogen verblijven. Er zouden wel soms jongeren bij gemeenteleden thuis overnachten. 

In samenwerking met indebuurt Rotterdam