Volledig scherm
De ouders van Leon Groeneweg bij het graf van hun zoon. © AD/Sanne Donders

Geen bewijs voor moord op Leon Groeneweg

De Landelijke Reflectiekamer (LKR), die het politieonderzoek naar de doodsoorzaak van Schiedammer Leon Groeneweg (19) onderzoekt, heeft geen aanwijzingen voor een misdrijf gevonden.

Dat constateert de LKR in de tussenrapportage die nu is opgemaakt. Wel geeft de LKR aan dat er nog open vragen zijn waar nog nader onderzoek naar gedaan kan worden.

Leon werd in 2008 dood gevonden in het Brielse Meer, nadat hij enige tijd vermist was geweest. De politie heeft altijd volgehouden dat Leon door een noodlottig ongeval is verdronken; zijn ouders zijn er van overtuigd dat hij is vermoord.

Verder onderzoek naar vriend Tariq
De LRK adviseert nu onder meer verder onderzoek te doen naar de eventuele banden tussen Leon Groeneweg en zijn vriend Tariq Chatta die in 2007 onder verdachte omstandigheden overleed in een ondiepe sloot, eveneens in Schiedam. Destijds werden bij dat onderzoek grove fouten gemaakt, met name door de politiearts.

Ook acht de LRK het nuttig om onderzoek te doen naar een mishandeling waarvoor Leon zich destijds bij de politie moest melden. 'De jongeman reageerde zeer heftig op dit gegeven en dat lijkt cruciaal voor zijn verdwijning'.

Moeder Leon furieus
Die opvatting valt volledig verkeerd bij Leons ouders. 'Nu suggereren ze warempel dat Leon uit vrije wil is verdwenen en misschien wel zelfmoord heeft gepleegd', reageert Leons moeder, Marijke Herkema, furieus. 'Dit is werkelijk buiten alle proporties.' Begin van dit jaar ging Herkema nog in hongerstaking om een nieuw politieonderzoek af te dwingen naar de dood van haar zoon.

De kleding die Leon droeg voor hij verdween, is nooit teruggevonden. De LRF zegt niet in te zien hoe het terugvinden van die kleding bij zou kunnen dragen aan helderheid over de gebeurtenissen. Moeder Marijke: 'Er is nooit naar gezocht. Dus maken ze zich er nu maar zo mee van af.'

In samenwerking met indebuurt Rotterdam