Volledig scherm
Een bezoeker van het museum staat voor een dichte deur. © Sanne Donders

Geen doorstart voor stripmuseum

De sluiting van Museum Strips! is definitief. Er komt geen doorstart van het Rotterdamse stripmuseum. Dat heeft de curator bevestigd.

Vorige maand werd het museum aan de Wijnhaven failliet verklaard, nog geen jaar na de opening. Toen gaf de curator aan te onderzoeken of een doorstart mogelijk was.

,,Helaas bleek dit voor veel partijen niet haalbaar'', zegt curator Laurens Prickarts nu. ,,Alle zaken van het museum zullen binnenkort worden verkocht, al dan niet via een veiling. De komende week wordt hier samen met de pandhouder een beslissing over genomen.''

Kwaad

Quote

Ik ben niet van plan om te betalen voor mijn eigen werk

Striptekenaar Marc Scherbateyev

Striptekenaars die hun werk in bruikleen aan het museum hadden gegeven, maken zich intussen kwaad over de afwikkeling van het faillissement. Zij moeten van de curator ieder 75 euro betalen voor de werkzaamheden die nodig zijn om hun tekeningen terug te krijgen. ,,Ik ben niet van plan om te betalen voor mijn eigen werk'', zegt tekenaar Marc Scherbateyev, die een advocaat in de arm heeft genomen.

,,In totaal hebben zich zeven à acht personen bij mij gemeld, zegt advocaat Claudia Berghout, die namens hen een klacht heeft ingediend bij de rechter-commissaris. ,,75 euro lijkt misschien weinig geld, maar veel kunstenaars kunnen nauwelijks rondkomen van het tekenen.'' Voor Scherbateyev is het vooral een 'principekwestie'.

Ook striptekenaar Robert van der Kroft, bekend van de strip Sjors en Sjimmie, haalt uit naar de curator. ,,Hij probeert de boel financieel onredelijk uit te melken, over de hoofden van de stripmakers, die zo vriendelijk waren hun werk belangeloos uit te lenen'', schrijft Van der Kroft op Facebook.

Volgens de curator zijn er nou eenmaal kosten gemoeid met het uitzoeken en klaarzetten van de tekeningen en is hij gerechtigd deze kosten bij de striptekenaars zelf in rekening te brengen omdat hun werk buiten de failliete boedel valt. Inmiddels heeft Prickarts een statement opgesteld in de hoop een en ander te verduidelijken. Daarin schrijft hij onder meer dat de kosten 'slechts gerelateerd zijn aan de te verrichten werkzaamheden voor het afhandelen van de goederen, niet aan de economische of emotionele waarde van de zaken'.

Robert van der Kroft

Had ik de titel 'Stripmaker des Vaderlands' nu gehad, zou ik uit naam van alle gedupeerde striptekenaars en -scenaristen daarmee meer kracht hebben kunnen bijzetten aan deze oproep: Voor iedereen...

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam