Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Geen geld maar wel rotte kiezen? Laat ze trekken op kosten van de gemeente

Er komt extra geld voor Rotterdammers die in armoede leven én grote problemen hebben met hun gebit. Via het Fonds Bijzondere Noden trekt de gemeente hier 200.000 euro extra voor uit.

Tandartskosten zijn de hardst groeiende uitgave van het fonds waar Rotterdammers met financiële problemen kunnen aankloppen voor hulp. Volgens Wethouder Michiel Grauss (Armoedebestrijding) ligt dat aan het feit dat tandartszorg in 2005 uit de zorgverzekering is gehaald. Mensen zijn bang voor de kosten en stellen tandartsbezoek steeds langer uit. Al eerder benadrukte het Fonds Bijzondere Noden dat de ondersteuning voor tandartskosten nooit is voor esthetische behandelingen, als een kroon of een brug, maar alleen voor noodzakelijke zorg als het trekken van een rotte kies.

Quote

Dit is extra. Het geld is bij elkaar geschraapt uit slapende hulpfond­sen

De twee ton is ‘bij elkaar geschraapt’ uit slapende hulpfondsen, zegt Grauss via zijn woordvoerder. ,,Ouderwetse hulpfondsen die vroeger opgericht zijn door gildes, maar nu al jaren niet meer worden gebruikt.’’ Ze bedrukt dat het geld niet uit de het budget voor armoedebestrijding is gehaald. ,,Dit is extra.’’

Het liefst zou de gemeente zien dat Rotterdammers met een klein portemonnee de speciale gemeentelijke zorgverzekering afsluiten. Die iets duurder dan normaal, maar heeft geen eigen risico en is inclusief tandzorg. ,,Maar we zien dat nog niet iedereen bekend is met deze zorgverzekering’’, aldus de woordvoerster.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam