Geen hamburger maar een coronatest in speciale drive-thru om meer zorgpersoneel te testen

video‘Alleen met afspraak!’ is de duidelijke boodschap aan het begin van de drive-thru voor coronatesten voor zorgmedewerkers die buiten het ziekenhuis werken. Wie op de bonnefooi naar de parkeergarage bij het Topsportcentrum naast de Kuip komt, is niet welkom. Toch zal het druk zijn. ,,Nu we kunnen testen, moeten en zullen we daar zeker gebruik van maken’’, zegt Conforte, de Rotterdamse brancheorganisatie van ouderenzorginstellingen.

Quote

Ze willen mondkapjes en andere bescher­mings­mid­de­len, maar die zijn er niet voldoende

Joost Veldt, Vakbond CNV

De onzekerheid bij zorgmedewerkers buiten het ziekenhuis is groot. Of ze nu in een verpleeghuis werken, waar veel bewoners ziek zijn en ook overlijden, of langs psychiatrische patiënten gaan die thuis hulp krijgen. Zijn ze zelf besmet geraakt in deze spannende tijd? Hebben ze op hun beurt weer anderen besmet?

,,De wijkverpleegkundige of thuiszorgmedewerkers weten: Als ik het oploop, dan kan ik veel meer ouderen besmetten’’, zegt Joost Veldt, bestuurder bij vakbond CNV. ,,Ze willen mondkapjes en andere beschermingsmiddelen, maar die zijn er niet voldoende. Daarom volgen de instellingen de regels van het RIVM.’’ Die zeggen dat lang niet altijd een mondkapje nodig is, bijvoorbeeld als de afstand meer dan 1,5 meter is. 

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam