Roel Leeuwis bij het Levenspad in Rotterdam, waar hij in alle vroegte en stilte toch nog een tiende van een marathon heeft gelopen.
Volledig scherm
Roel Leeuwis bij het Levenspad in Rotterdam, waar hij in alle vroegte en stilte toch nog een tiende van een marathon heeft gelopen. © Privéfoto

Geen marathon voor Roel, maar die 5.000 euro sponsorgeld krijgt het Parkinsonfonds wel gewoon

Roel Leeuwis zou vandaag zijn veertigste marathon rennen. En het zou zijn 27e worden in Rotterdam. Niet dus. Maar de 62-jarige loper zit niet bij de pakken neer. ,,Ik en mijn dochter kijken nu uit naar oktober.” En die ruim vijfduizend euro voor het Parkinsonfonds? Die zijn gewoon overgemaakt.

Balen natuurlijk, als je precies vandaag je veertigste marathon zou rennen, samen met je dochter, en dat gaat dan niet door. ,,Nou ja, jammer, maar er zijn belangrijker zaken op dit moment hé”, zegt Hardinxvelder Roel Leeuwis (62). Symbolisch toog hij zondagochtend toch naar het stille Rotterdam, om daar in alle vroegte alsnog een klein rondje te doen. Samen met zijn dochter Hilde. ,,Alleen als het kan hoor”, zei hij afgelopen week nog. ,,Zodra het ergens druk lijkt te worden gaan we weg, dan stappen we meteen weer in de auto. Het is niet de bedoeling om als nog met een grote groep te lopen, dat zou stom zijn.”

Levenspad

Dat bleek niet nodig: zondagochtend om 08.00 uur was er amper iemand op straat. ,,We gingen expres vroeg omdat het om 10.00 uur misschien drukker zou zijn.” Roel en zijn dochter Hilde liepen ‘4,1 heen en 4,2 terug’. ,,Een beetje symbolisch, dat is een tiende van de marathon.’ Bijzonder vond Leeuwis het stukje over het Levenspad in Charlois. Waar bomen zijn geplant door mensen die op die manier een dierbare herdenken. ,,Heel bijzonder, dat geeft zeker in deze tijd wel een extra dimensie.”

Krentenbollen

De afgelopen maanden heeft hij niet alleen fors getraind, maar ook sponsorgeld ingezameld. Meer dan vijfduizend euro voor het Parkinsonfonds. Dat geld is niet verloren, integendeel. ,,Dat gaat gewoon naar het Parkinsonfonds. Mijn goede vriend Peter heeft Parkinson. Voor hem zou ik mijn veertigste marathon gaan lopen.” Dat gaat nog gebeuren, in oktober. ,,En wie weet haal ik tegen die tijd nog meer sponsorgeld binnen.” En de training? Dat komt wel goed. Leeuwis: ,,Het gebeurt vaker dat ik in het voorjaar loop en daarna weer train voor het najaar.”

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam