Volledig scherm
Begrotingsdebatten op Stadhuis Rotterdam. © Jan Kok | Boomerang Fotografie

Geen Nederlandse vlag in Rotterdamse raad

De Nederlandse vlag krijgt geen plek in de Rotterdamse gemeenteraad. Van de 45 raadsleden stemden 25 tegen het voorstel dat was ingediend door Leefbaar Rotterdam. De weigering is opvallend, omdat de Tweede Kamer onlangs met een grote meerderheid stemde voor de nationale driekleur in de vergaderzaal. Sindsdien wordt de vlag in menig gemeenteraad opgehangen.

De linkse oppositie vond het vlaggenvoorstel maar niets, en kreeg steun van coalitiepartij D66. Burgemeester Ahmed Aboutaleb liet eerder weten voorstander te zijn, wat hem betreft staan nationale symbolen, zoals een vlag, voor ‘eenheid’.

Maar van eenheid was vanavond weinig te merken in de Rotterdamse gemeenteraad. De PvdA liet weten dat er de afgelopen dagen ‘iets is gaan knagen’, vanwege de wijze waarop Leefbaar Rotterdam het voorstel indiende. ,,Er moesten waarden worden beschermd, er moest iets herwonnen worden. Nee, deze vlag wappert niet voor iedereen’’, aldus Marco Heijmen.

Overbodig

Volgens GroenLinks is een vlag in de raadszaal ‘overbodig’. Judith Bokhove: ,,De Nederlandse vlag hangt al op het stadhuis. Wij zijn een Rotterdamse parlement.’’ Dat stelde ook D66: ,,De keuze voor de Nederlandse vlag in plaats van bijvoorbeeld de Europese of alleen Rotterdamse vlag is arbitrair. Wij zitten hier voor de stad’’, zei Nils Berndsen.

Leefbaar Rotterdam was zwaar teleurgesteld. Van Elck: ,,Partijen in deze raad zijn diep gezonken als ik dit alles beluister. Wij zullen de Nederlandse vlag altijd eren.’’

Quote

Die vlag is het enige wat ons bindt

Setkin Sies (ChristenUnie-SGP)

CDA-fractievoorzitter Christine Eskes, ook voorstander van de vlag, zei het jammer te vinden dat de linkse oppositie ‘de vlag laat kapen door één partij’. ,,Dat is niet goed.’’ 

Setkin Sies van de ChristenUnie-SGP: ,, Mensen, kaap die vlag dan terug. Dat is het enige wat ons bindt: de grondwet, het is wat ons beschermt!’’ Nu er zoveel verdeeldheid is, twijfelt ook hij aan het voorstel, liet hij weten.

Aboutaleb zei verrast te zijn door de wending van het debat. Hij hoopt dat verschillende partijen nog nader tot elkaar kunnen komen. PvdA deed op het laatst nog een voorstel om behalve de vlag, ook de grondwet - in welke vorm dan ook - een plek te geven.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam