Volledig scherm
Michel T. gaf aan dat hij onder invloed was van fijngemalen ritalin. © Jan Hensema

Geen onderzoek naar invloed medicijnen op verdachte tbs-moord

Er komt geen onderzoek naar het mogelijke effect van ritalin op de verdachte van de moord op een therapeut in TBS-kliniek Kijvelanden. Volgens de onderzoeksrechter kan de veiligheid van betrokkenen niet gewaarborgd worden. 

Michel T., die vorig jaar de 25-jarige therapeut Arnd Otten met een schaar doodstak, gaf aan dat hij onder invloed was van fijngemalen ritalin, die hij van een andere gedetineerde had gekocht. 

Een professor forensische psychiatrie zou op verzoek van T.'s advocaat hem een kuur met ritalin laten ondergaan. Hiermee zou vast te stellen of en in hoeverre het medicijn in combinatie met de antipsychotica die T. slikt, agressie bij hem opwekt. 

Veilig en snel

De rechtbank had een onderzoek in principe toegekend, mits de veiligheid van behandelaars, begeleiders en verdachte zelf afdoende zou worden gewaarborgd. Ook mocht te onderzoek de zaak niet te zeer vertragen. De onderzoeksrechter is nu van mening dat dit niet mogelijk is.

Volgens T.'s advocaat mr. Pieter Zandt is het wel degelijk mogelijk de risico's tot een aanvaardbare proporties te beperken.  ,,Het is niet voor het eerst dat  de een dergelijk onderzoek -naar een ander medicijn, maar met verdachten van een soortgelijk delict - wordt uitgevoerd. Er is een setting te creëren waarin dit veilig kan.”

Waarheidsvinding

Zandt begrijpt dat de rechtbank graag verder wil met de zaak. ,,Maar de rechtbank onderkent ook dat het onderzoek van vitaal belang is voor de waarheidsvinding. Dat rechtvaardigt wat mij betreft een paar maanden uitstel.”

Tegen het oordeel van de onderzoeksrechter is geen beroep  mogelijk. Het is nog niet duidelijk wanneer de rechtszaak inhoudelijk wordt behandeld. In december staat wel een pro-forma zitting op de rol.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam