Foto ter illustratie. Aankomende eerstejaarsstudenten van de Erasmus Universiteit volgen een college in Rotterdam.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. Aankomende eerstejaarsstudenten van de Erasmus Universiteit volgen een college in Rotterdam. © ANP

Geen open dagen op Erasmus Universiteit en Hogeschool Rotterdam: online hulp bij studiekeuze

Voor toekomstige studenten kan de keuze voor een opleiding die ze na de zomer willen volgen, nu extra lastig zijn. Open dagen gaan vanwege de coronacrisis niet door en ook de studiekeuzecheck vervalt. De Erasmus Universiteit en Hogeschool Rotterdam proberen online zoveel mogelijk hulp te bieden.

Dit is de periode waarin laatstejaarsscholieren de knoop doorhakken: wat gaan ze in september studeren? De deadline voor de inschrijvingen is verschoven van mei naar 1 juni. Ze hebben dus iets meer tijd, maar de studiekeuze moet vanuit huis gemaakt worden. Een rondje lopen door de universiteit of hogeschool is er niet bij. 

Op 24 maart zou de Erasmus Universiteit de deuren openzetten om informatie te geven over masteropleidingen. ,,Dat moeten we nu anders organiseren. Op onze website bieden we zoveel mogelijk informatie over de opleidingen. Bijvoorbeeld door filmpjes te delen van studenten en docenten’’, vertelt woordvoerder Rateb Abawi. ,,We zijn nog bezig met kijken naar de mogelijkheden. We willen dat toekomstige studenten en hun ouders online vragen kunnen stellen over specifieke opleidingen. We proberen zoveel mogelijk te doen om te helpen bij de studiekeuze.”

Vervolgstudie

Daar wordt ook op de Hogeschool Rotterdam op ingezet. De open dag voor de bacheloropleidingen zou nog plaatsvinden. ,,We kijken nu of we online een open dag kunnen houden’’, zegt Carmen Mo-Ajok namens de onderwijsinstelling. ,,Zodat er vragen gesteld kunnen worden over specifieke opleidingen. Dit is voor iedereen nieuw en we proberen op allerlei manieren zoveel mogelijk informatie te delen zodat toekomstige leerlingen een zorgvuldige keuze kunnen maken voor hun vervolgstudie.”

Ook de studiekeuzecheck kan niet doorgaan. De jongeren kunnen niet naar de Hogeschool komen om een gesprek te voeren met iemand van de opleiding. ,,We kijken of we die gesprekken ook online kunnen doen’’, zegt Mo-Ajok.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam