Volledig scherm
Docenten tijdens een eerdere staking in Den Haag. © ANP

Geen salaris voor stakende leerkrachten in Rotterdam

De meeste Rotterdamse leraren die op dinsdag 12 december opnieuw willen staken voor betere arbeidsomstandigheden, moeten dat dit keer uit eigen zak betalen. De grote schoolbesturen in de stad hebben besloten die dag het loon van stakers in te houden.

Bij de vorige werkonderbreking, op 5 oktober, toonden de schoolbesturen zich nog solidair met de stakende leerkrachten. Hun salaris werd gewoon doorbetaald, terwijl zij onder schooltijd actie voerden door alle scholen dicht te houden. De schoolbesturen nemen nu dus – na overleg met elkaar – een ander standpunt in. Het gaat om scholen van Kind en Onderwijs, BOOR, PCBO, RVKO en Stichting Protestants - Christelijk Onderwijs Hillegersberg-Schiebroek.

In een brief aan bijvoorbeeld de juffen en meesters van de openbare basisscholen in Rotterdam staat dat het bestuur BOOR de doelen van de staking nog steeds steunt, namelijk meer geld voor een eerlijk salaris en minder werkdruk.

Werdrukvermindering

De actiegroep PO in Actie eist 1,4 miljard extra geld van het Rijk om die doelen te realiseren. In het nieuwe regeerakkoord is al 270 miljoen opgenomen voor betere arbeidsvoorwaarden en 450 miljoen voor werkdrukvermindering, maar dat is voor de actievoerders niet genoeg. Zij dwingen de nieuwe onderwijsminister Arie Slob om uiterlijk 5 december het geëiste bedrag toe te zeggen. Als hij dat niet doet, roepen de vakbonden 12 december uit tot landelijke stakingsdag.

In de brief erkent het schoolbestuur BOOR enerzijds dat er nog niet voldoende geld is vrijgemaakt naar zijn zin, maar anderzijds wil het de nieuwe minister de tijd en ruimte geven om een oplossing te vinden ‘voor deze complexe problematiek’. ,,Als de vakbonden op 12 december een staking uitroepen, krijgt iedereen die dat wil de ruimte om te staken. Medewerkers die lid zijn van een vakbond die zich heeft aangesloten bij het PO-Front kunnen een beroep doen op een vergoeding uit de stakingskas”, zo is te lezen.

Het is nog niet bekend of en hoeveel Rotterdamse basisscholen toch dicht blijven, nu de stakers niet krijgen doorbetaald. 

In samenwerking met indebuurt Rotterdam