Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Geen tien, maar twee jaar cel voor schieten en schoppen in Rotterdams uitgaansgebied

Rotterdammer Joao R. (23) vuurde in oktober vorig jaar op de ‘s-Gravendijkwal in Rotterdam meerdere kogels af op vier mannen met wie hij ruzie had. Daarna schopte hij een van hen zo hard tegen zijn hoofd, dat het slachtoffer een scheur in zijn schedel en bloedingen tussen zijn hersenen en schedeldak opliep. Justitie eiste een celstraf van tien jaar, maar de rechtbank veroordeelt hem tot een veel lagere straf: twee jaar.

Waar komt dat grote verschil vandaan? De rechtbank laat zwaar meewegen dat de vier stapvrienden de aanstichters waren van het gewelddadige incident. Ze vielen Joao R. en vriend van hem ‘s nachts rond twee uur aan. Dat gebeurde voor sekshuis Lido op de ‘s-Gravendijkwal in het Rotterdamse uitgaansgebied. Ook slingerden ze racistische scheldwoorden naar hun hoofd.

Ze wisten niet dat Joao R. een pistool op zak had. Hij haalde het tevoorschijn en schoot in de richting van de wegrennende mannen. Een van hen – een 27-jarige Rotterdammer - werd geraakt. Na een achtervolging werd zijn broer (22) te pakken genomen. Er werd zo hard op hem ingetrapt, dat hij een schedelbreuk opliep.

Uitgaansleven

,,Deze zaak toont nog eens het grote gevaar van vuurwapenbezit aan. Zeker in het uitgaansleven. Bij een vuistgevecht werkt een revolver enorm escalerend en kunnen er direct doden of zwaargewonden vallen’’, zei de aanklager twee weken geleden tijdens de behandeling van de rechtszaak. De schutter had het vuurwapen meegenomen omdat hij twee keer beroofd zou zijn. 

Quote

Deze zaak toont nog eens het grote gevaar van vuurwapen­be­zit aan

Justitie heeft nog niet bepaald of ook de slachtoffers vervolgd worden. Onbekend is of het Openbaar Ministerie in beroep gaat tegen het vonnis.

Bij de ruzie en de mishandeling was ook de vriend van Joao R. betrokken, de 28-jarige Luis C.. Hij schopte ook op het 22-jarige slachtoffer in en kreeg voor het ‘medeplegen van de poging doodslag’ een jaar cel opgelegd, waarvan acht maanden voorwaardelijk. Tegen hem was twee weken geleden vier jaar geëist.

  1. Rotterdam, laat je zien aan de AD-drone!

    Rotterdam, laat je zien aan de AD-drone!

    Hartjes en lieve teksten van stoepkrijt, vlaggen, compleet oranje straten, dikke duimen omhoog en enthousiast gezwaai. Nederland blijft thuis, maar steekt iedereen die moet werken of binnen blijven vanaf de stoep een hart onder de riem. Daar worden we blij van en dat willen we als AD graag met iedereen delen. Dinsdag vliegt er daarom een speciale AD-drone van onze actie #NLBlijftThuis boven Rotterdam om al die opbeurende ‘straatkunst’ van bovenaf te filmen. Wil je in beeld, meld je dan nu aan.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam