'Geen zorgen: de Essalam Moskee blijft open'

VideoHonderden bezoekers van de Essalam Moskee in Rotterdam zijn vandaag tijdens een drukbezochte bijeenkomst in het gebedshuis gerustgesteld door het tijdelijk bestuur. De grote moskee in Feijenoord blijft, ook nu de Arabische geldschieters de geldkraan hebben dichtgedraaid, gewoon open.

De islamitische gemeenschap gaat de kosten nu zelf dragen, was de boodschap aan de bezoekers. En uit de reacties in de zaal bleek dat de overgrote meerderheid daar geen moeite mee heeft. ,,Alle Marokkaanse moskeeën in Nederland worden door de Marokkanen hier betaald. We hebben ze helemaal niet nodig’’, riep een van de bezoekers.

Maar er waren ook enkele bezorgde reacties. De kosten zouden namelijk heel hoog zijn. De Arabische organisatie die de moskee tot nu financierde, de Al Maktoum Foundation uit de Emiraten, zou maandelijks 40.000 euro kwijt zijn aan de exploitatie van het grootste gebedshuis van Nederland. Maar volgens de stichting die de moskeegemeenschap op Zuid vertegenwoordigt, werd dat bedrag vooral uitgegeven aan de salarissen van professionele medewerkers in de moskee, die nu allemaal zijn ontslagen door de Al Maktoum Foundation. De Rotterdammers wezen er op dat andere moskeeën in Nederland veel lagere kosten hebben, en grotendeels draaien op vrijwilligers.

Juridische procedure

Tijdens de speciale informatiebijeenkomst kregen de bezoekers onder meer te horen wat er de afgelopen maanden is gebeurd en hoe de juridische procedure tegen de Arabische geldschieters is verlopen. Bezoekers van de moskee stapten naar de rechter toen bleek dat vertegenwoordigers van Al Maktoum steeds meer macht naar zich toetrokken. Veel moskeebezoekers kregen het gevoel dat zij hun moskee kwijtraakten. De Rotterdamse rechtbank oordeelde onlangs dat de drie Arabische bestuurders nooit in het bestuur hadden mogen zitten. In de oorspronkelijke statuten, die onrechtmatig waren gewijzigd, stond namelijk dat alleen Rotterdammers uit Zuid de moskee mogen besturen.

Ook oordeelde de rechtbank dat de gemeenschap in Zuid een nieuw bestuur moet kiezen. De rechter wees een vertegenwoordiger van de gemeenschap en een vertegenwoordiger van de Al Maktoum Foundation, die de bouw heeft gefinancierd, aan om deze procedure in gang te zetten. De komende weken mogen de gelovigen nieuwe bestuurders kiezen.

Volgens Said el Ouazizi, die nu tijdelijk secretaris is, heeft de leiding van Al Maktoum hem persoonlijk meegedeeld dat zij vanaf nu geen geld meer in de moskee stoppen. De tijdelijke door de rechtbank aangestelde voorzitter van de Essalam, die Al Maktoum vertegenwoordigt, was vandaag niet aanwezig tijdens de bijeenkomst. Dit tot teleurstelling van sommige bezoekers, die graag ook haar verhaal hadden willen horen.

Volledig scherm
© AD

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

  1. Marktkooplui vrezen songfestivaldorp: ‘We staan weer met de rug tegen de muur’
    PREMIUM

    Marktkoop­lui vrezen songfesti­val­dorp: ‘We staan weer met de rug tegen de muur’

    De marktkooplieden van de weekmarkt op de Binnenrotte maken zich grote zorgen over de komst van een Eurovision Village. Vertegenwoordigers van de ondernemers werden vandaag bijgepraat door de directie van de Rotterdamse songfestivalorganisatie. ,,Daar hoorden we dat we geen drie, maar vijf marktdagen zullen missen’’, zegt secretaris Laurenz van der Burg van de Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel (CVAH).

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam